Google Core Update maart 2024: Wat je moet weten


Wat is de core update?

De Google Core Update van maart 2024 is een grote verandering in het zoekalgoritme van Google. Deze update verbetert zoekresultaten door spam, laagwaardige en unhelpful content te verminderen. Het doel? Gebruikers betere informatie geven wanneer ze iets opzoeken.

Waarom is deze update ingegaan?

Google streeft er voortdurend naar om de gebruikerservaring te verbeteren. De hoeveelheid online content groeit snel, zeker door de komst van AI en met name ChatGPT. Hierdoor vond Google het nodig om unhelpful en onoriginele content op te sporen en aan te pakken. Ook websites die sterk leunen op spamtechnieken en daardoor de SERP manipuleren, worden nu aangepakt.

Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Websites die volledig geautomatiseerd AI-teksten plaatsen
  2. Websites die onoriginele content of content van lage kwaliteit plaatsen.
  3. Websites die content plaatsen puur voor SEO en niet voor de gebruiker.
  4. Websites die linkbuilden met expired domains of spammy links.

Mogelijke effecten van de update

De impact van de Google Core Update van maart 2024 is groot. Websites met slechte inhoud kunnen lager scoren in zoekmachines. Dit geldt ook voor websites met te veel SEO. Websites die AI misbruiken voor content kunnen ook een lagere ranking krijgen. Dit kan leiden tot minder zichtbaarheid in zoekresultaten en een afname van organisch verkeer.

Aan de andere kant kunnen websites die zich richten op het bieden van waardevolle, originele en gebruikersgerichte content een verbetering in hun rankings zien 😀

Moet jij je zorgen maken om de update

Het korte antwoord is: nee. Bij Tribal Agency zijn we al een tijd op de hoogte dat Google aan haar algoritmen aan het sleutelen is. De Core-update van deze maand komt dan ook niet als een verrassing. Bij al onze werkzaamheden houden we rekening met de steeds strenger wordende eisen van kwaliteit en passen onze strategie hierop aan. Dit doen we door de E-E-A-T-principes toe te passen bij al onze werkzaamheden. E-E-A-T staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Dit zijn dé pijlers voor kwaliteit van Google. In onze blog over Organic SEO 2024 leggen we dit principe verder uit.

Heb je een website waarop je niet Google’s nieuwste richtlijnen volgt, zoals websites in het rijtje hierboven, dan zou je je huidige strategie flink op de schop moeten gooien wil je nog organische traffic blijven krijgen.

Geraakt door de update?

Denk je dat je website is beïnvloed door de Google Core Update van maart 2024? Dan is het belangrijk om meteen actie te ondernemen! We bekijken je website om de mogelijke problemen te vinden. Vervolgens kunnen we aanbevelingen geven voor je contentstrategie en analyseren we je backlinkprofiel. Ook de techniek van je website mag niet achterblijven.

We houden de ontwikkelingen rond de Google Core Update nauwlettend in de gaten houdt en zullen dit artikel verder updaten als de effecten in Nederland beter bekend zijn.

Neem vandaag nog contact met ons op als je denkt geraakt te zijn door de Google Core update. Hoe eerder hoe beter!

Neem contact op! 

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.