De kracht van contentmarketing voor leadgeneratie

Hoe kun je als bedrijf opvallen bij jouw doelgroep en interesse wekken voor uitgerekend jouw producten of diensten? Contentmarketing is een krachtig middel om dat te bereiken. Het helpt je leads te genereren, waarmee je het aantal potentiële klanten vergroot


Contentmarketing, wat is dat precies?

Contentmarketing is een bekende marketingtechniek waarbij je als bedrijf waardevolle content maakt en verspreidt. Daarmee bereik je jouw doelgroep, zonder dat je direct reclame maakt. Interessante, relevante content informeert jouw potentiële klant en speelt in op zijn behoeften of wensen. Contentmarketing geeft dus een flinke boost aan leadgeneratie.

Content in soorten en maten

In contentmarketing zijn er verschillende soorten content die je kunt gebruiken, voor verschillende doeleinden:

  • Blogposts: met educatieve, informatieve blogposts (blogs) kun jij laten zien dat je expertise hebt in je vakgebied, en dat je weet wat er leeft in je doelgroep.
  • Whitepapers: deze uitgebreide rapporten gaan dieper in op een bepaald onderwerp; je beschrijft bijvoorbeeld waar basisscholen tegenaan lopen in gangbare softwarepaketten en hoe jouw oplossing hen kan helpen.
  • Infographics: dit zijn aantrekkelijke afbeeldingen die informatie op een overzichtelijke manier presenteren; ze maken complexe onderwerpen begrijpelijk.
  • Video’s: met filmpjes kun je gemakkelijk emotie overbrengen en de aandacht van de kijker vasthouden.
  • E-books: e-books zijn uitgebreide rapporten die je in digitale vorm aan je doelgroep kunt aanbieden. Hierdoor kun je meer informatie delen en laten zien dat je verder gaat dan alleen maar basisinformatie.
  • Podcasts: podcasts zijn audio-opnames waarin je praat over een bepaald onderwerp of discussieert met gasten over actuele zaken in jouw vakgebied.
  • Social media posts: met korte, afbeeldingen of video’s aangeklede berichten op social media kun je snel aandacht trekken en interesse wekken bij je doelgroep.
  • Webinars: webinars zijn online seminars waarin je interactief communiceert met je doelgroep. Je kunt vragen beantwoorden en in gesprek gaan over bepaalde onderwerpen.
  • Case studies: door succesverhalen en voorbeelden van projecten te delen, kun je laten zien wat je bedrijf of organisatie voor klanten heeft bereikt en wat je in de toekomst voor hen kunt betekenen.

Kies jouw contentmarketingstrategie 

Wil jij voor jouw bedrijf ook leads genereren door contentmarketing? Dan is het belangrijk om eerst een duidelijke strategie op te stellen. Een contentmarketingstrategie bestaat globaal uit drie onderdelen: 

Flexibel website elementen toevoegen met tag management

SEO en keywords

Allereerst bepaal je je doelgroep. Wie wil je precies bereiken? Wat weet je over de problemen die zij bijvoorbeeld op IT-vlak ervaren, of wat hen zoal interesseert? Als je content niet is afgestemd op je doelgroep, verlies je de aandacht. Om je content zo goed mogelijk af te stemmen op je doelgroep en daadwerkelijk leads te genereren, kun je Search Engine Optimization (SEO) en keyword-research toepassen. Want: door de juiste zoekwoorden te gebruiken in je content en je content goed vindbaar te maken via zoekmachines, weet je jouw doelgroep pas echt te bereiken.

Van imago tot verbeterde relatie

Om leads te genereren met contentmarketing, is het belangrijk dat je in de strategie vaststelt welke doelen je eigenlijk hebt. Wil je naamsbekendheid opbouwen? Je verkoop stimuleren? Aan je imago werken? Of wil je de relatie met je prospects en klanten versterken? Met duidelijke doelen kun je gerichter kiezen voor bepaalde typen content.

 

Juiste manier, juiste plaats

In je contentplan neem je op welke content je wilt ontwikkelen, wanneer je die wilt delen met je doelgroep en via welke kanalen. Informatie die precies via de juiste weg en op het perfecte moment aankomt bij je doelgroep, heeft immers de grootste potentie om leads te genereren.

View stijging in Google Analytics

Meten is weten

Om te bepalen of de contentmarketingstrategie effectief is voor lead generation, is het belangrijk om de resultaten te meten en te analyseren. Hou bijvoorbeeld het aantal bezoekers van de website bij, het aantal daadwerkelijk gegenereerde leads en de conversieratio. Dit is het percentage sitebezoekers dat zich heeft omgezet in leads. Door dergelijke informatie te verzamelen en analyseren, krijg je als IT-bedrijf zicht op wat werkt en wat niet.

Succesvolle leadgeneratie 

Er zijn talloze voorbeelden van bedrijven die succesvol gebruik maken van contentmarketing voor leadgeneratie. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft, waar Tribal Agency al meerdere jaren voor werkt. Kwalitatieve blogs en inspirerende whitepapers, opvallende teaser-video’s die de aandacht trekken en de juiste content op het juiste moment bij de juiste persoon. 

Microsoft contentmarketing case mockup

Microsoft scoort met content per branche

Efficiënt en makkelijk kunnen werken zijn twee belangrijke ingrediënten voor werkgeluk. De zakelijke software van Microsoft maakt het mogelijk. Maar hoe zorg je dat managers de grote voordelen van de slimme digitalisering inzien? Door iedere branche specifieke content te serveren.

Bekijk deze case
Webinars per jaar
200+
Contentstukken per jaar
120+

Ook aan de slag met leadgeneratie door contentmarketing?

Gedegen contentmarketing kan dus flink bijdragen aan leadgeneratie. Wil je met jouw organisatie ook aan de slag met contentmarketing en lead generation? Kies voor relevante, diepgaande content, een heldere strategie, naadloze aansluiting bij je doelgroep en meet vervolgens de effecten van je inspanningen. Tribal Agency denkt graag met je mee in het optimaliseren van jouw leadgeneratie. Onze content-, SEO-, SEA- en social media-specialisten hebben alle kennis in huis om jouw bedrijf te helpen groeien. Neem gerust eens contact met ons op!