Dagelijks social media gebruik
Een van de bevindingen in het rapport is de dat we 115 minuten, dus bijna 2 uur, per dag op social media zitten. Vooral Nederlanders onder de 40 jaar zijn dagelijks actiever geworden, waarbij de grootste stijging te zien is in de leeftijdsgroepen 15 tot 19 jaar en 20 tot 39 jaar. Zij zijn beide met 7 minuten per dag gestegen. In de leeftijdsgroep 65+ is het dagelijks gebruik juist afgenomen met 5 minuten. Vergeleken met vorig jaar zitten Nederlanders dus gemiddeld 1 minuut per dag langer op social media.
Niet alleen het aantal minuten per dag is gestegen, maar ook het aantal gebruikers van social media: zo zijn we in Nederland van 14,1 miljoen in 2023, naar 14,3 miljoen in 2024 gestegen.
Gebruik social media platforms
Vooral de leeftijdsgroep van 20 tot 39 jaar is meer social media platforms gaan gebruiken. In de grafiek hieronder zie je dat dit vergeleken met vorig jaar met 0,4 is gestegen. In de andere leeftijdsgroepen is het gebruik in aantal platforms gelijk gebleven of zelfs afgenomen zoals in de leeftijdsgroep 65 tot 79 jaar. Als je naar het totaaloverzicht kijkt zie je dat er voor het eerst in jaren geen stijging is geweest in het aantal gebruikte platforms.
Niet alleen het aantal minuten per dag is gestegen, maar ook het aantal gebruikers van social media: zo zijn we in Nederland van 14,1 miljoen in 2023, naar 14,3 miljoen in 2024 gestegen.
Meest gebruikte social media
De grote platforms WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn blijven aan de top en zijn in gebruik gegroeid. LinkedIn is de grootste stijger met een half miljoen gebruikers. Dat is een groei van maar liefst 10%. TikTok ziet ook een stijging in het aantal gebruikers van 6%, al is de groei een stuk minder groot dan vorig jaar: toen was dit namelijk een groei van 34%. Pinterest en Snapchat hebben juist minder gebruikers dan vorig jaar. X, ofwel Twitter is dit jaar wel weer gestegen: 4% meer in aantal gebruikers, en 22% meer dagelijkse gebruikers vergeleken met 13% verlies vorig jaar.
De kleine groeiers
Alle kleinere platformen zoals Telegram, Discord en Reddit zijn met meer dan 100.000 dagelijkse gebruikers gestegen. Vooral Telegram heeft een grote groei gemaakt met zo’n 175.000 meer dagelijkse gebruikers.
BeReal minder succesvol
De ontwikkeling van het platform BeReal is ook interessant om te volgen. Vorig jaar was dit nog hét nieuwe platform onder tieners, maar dit jaar is het dagelijks gebruik met maar liefst een kwart afgenomen.
Threads daalt ook in populariteit
Naast BeReal is de populariteit van Threads ook sterk gedaald. Zo had het platform sinds december 2023 nog bijna een miljoen gebruikers, maar dat aantal is op het moment van onderzoek gedaald met ruim 400.000 afhakers. Instagram Threads werd vorig jaar juli gelanceerd en focust zich op het delen van korte tekstberichten. Wat vorig jaar nog heel succesvol leek, blijkt nu toch van korte duur.
Nieuw in het onderzoek: social media en psychisch welzijn
Voor de eerste keer is er tijdens het onderzoek aandacht besteedt aan het mentaal welzijn van de respondenten. En hier valt iets op: uit het onderzoek blijkt dat 6,3 miljoen mensen vinden dat social media een gevaar vormen voor ons mentaal welzijn. Zelfs 2 miljoen mensen voelen zich er minder gelukkig door. Ook blijkt dat meer dan 4 miljoen mensen overwegen om te stoppen met social media. Daarnaast blijkt dat 4 op de 10 ouders social media als een gevaar zien voor hun kinderen.
In het onderzoek zien we ook de verschillen per generatie, zoals je kunt zien in de tabel hiernaast.
De conclusie is dat de generaties die het meest op social media zitten, zich minder gelukkig voelen. Zo zie je hierboven dat vooral Gen Z en Millenials zich het minst gelukkig voelen, maar ook het meest aantal minuten per dag op social media spenderen.
Verandert jouw social media strategie dit jaar?
Ook dit jaar heeft het social media onderzoek weer interessante inzichten gegeven in ons social media gebruik. Het wordt steeds belangrijker om de juiste platforms te kiezen om jouw specifieke doelgroep te bereiken. Dit blijkt wel uit de flinke groei in de kleinere platforms zoals Discord en Reddit. Dit toont dat er steeds meer behoefte is aan specifieke communicatiekanalen, wat kansen biedt om dieper met bepaalde community’s in gesprek te gaan. Ook opvallend is het effect van social media op het mentale welzijn. Onze communicatie moet niet informeren, maar ook positief bijdragen aan hoe mensen zich voelen over bepaalde onderwerpen. Resumerend geeft het onderzoek ons genoeg stof tot nadenken over hoe we de juiste social media kanalen kunnen gebruiken om onze gewenste doelgroepen te bereiken.
Hulp nodig?
Hopelijk geeft deze blog je handvaten om je social media strategie te finetunen voor komend jaar. Toch hulp nodig bij het bedenken van de juiste strategie? Neem dan contact met ons op! Onze specialisten helpen je graag verder.
Lees meer over Digital Marketing
Laat je informeren en inspireren
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte omtrent de laatste trends & ontwikkelingen op het gebied van online marketing!