SEO en contenttrends 2024

Organic SEO: hoe rank je met content in 2024?

Met de komst van ChatGPT en andere AI-tools is er veel veranderd op het vlak van contentmarketing. Het creëren van nieuwe content is ons nog nooit zo makkelijk gemaakt. Maar, is het scoren van topposities wel zo makkelijk als het lijkt? Ontdek 4 tips om in je contentstrategie te verwerken.


1

AI-contenttools

In 2024 wordt kunstmatige intelligentie (AI) nog prominenter in SEO, met name voor efficiënte contentcreatie: je hebt in no-time een fijne basis in handen om verder uit te werken. Dit kan een tekstdocument zijn via ChatGPT, of een audiobestand dat je laat transcriberen via een tool als Whisper. Maak de content vervolgens eigen zodat het past bij jouw merk, verrijk het artikel zodat het jouw kennis, ervaring en expertise weerspiegelt. Dat is dé manier om echt unieke waarde toe te voegen.

2

SGE – Search Growth Engine

Wat de laatste tijd in de zoekresultaten de boventoon voert, is de opkomst van SGE, oftewel Search Growth Engine. In het kort gezegd: dit is de AI-tool van Google, waarmee het zoekmachines lukt om niet alleen te begrijpen wát er gezocht wordt, maar ook wáárom. Door op de bovenste positie meteen, direct antwoord te geven op de ingevoerde zoekopdracht, zonder dat gebruikers door hoeven te klikken naar andere websites.

Waar traditionele SEO zich vooral richt op het optimaliseren van specifieke zoekwoorden, gaat SGE een stap verder. Het draait hierbij om het begrijpen van de zoekintentie.

Dit heeft gevolgen voor SEO-strategieën:

1. Autoriteit en thought leadership worden belangrijker dan zoekwoordonderzoek. Focus op het creëren van waardevolle, unieke, en persoonlijke inhoud om je te onderscheiden van generieke AI-gemaakte content.

2. Aandacht voor E-E-A-T-signalen (Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid) is cruciaal. Toon expertise en autoriteit, bouw links op en verzamel positieve recensies om vertrouwen op te bouwen.

3. Reputatiemanagement is essentieel om als betrouwbare bron te worden beschouwd. Verzamel positieve recensies, wees actief op sociale media en reageer op negatieve recensies.

4. Word de bron in jouw branche en optimaliseer voor detailvragen. Richt je op diepgaande content en detailvragen, omdat AI gedetailleerde antwoorden uit verschillende bronnen genereert.

5. Experimenteer met nieuwe SEO-tactieken en contentstrategieën om de zichtbaarheid te vergroten en het contact met gebruikers te intensiveren.

In essentie gaat het bij Google SGE om het tonen van directe antwoorden en zorgt dit voor een verschuiving van traditioneel zoekwoordgericht denken naar een focus op autoriteit, expertise en waardevolle inhoud.

3

Content gericht op persona's en de customer journey

Personalisatie blijft een sleutelfactor in SEO in 2024. Content gericht op specifieke persona’s en de verschillende stadia van de customer journey wordt steeds belangrijker. Door diepgaand inzicht te hebben in de behoeften en uitdagingen van de doelgroep op verschillende momenten, kan je gerichte content leveren die de gebruiker aanspreekt in elke fase van hun reis.

Bepaal de belangrijkste zoekintenties in de Zien- (see), Denken- (think), Doen- (do) en Ervaren- (care)fase en maak inzichtelijk welke vragen, behoeften of interesses op ieder moment van de klantreis spelen bij de klant.

4

E-E-A-T-strategie

Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness (E-A-T) zijn niet nieuw in de SEO-wereld, maar in 2024 wordt dit uitgebreid naar een E-E-A-T-strategie. Hierbij gaat het niet meer alleen om het uitdragen van Expertise, maar komt ook jouw (bevestigde) ervaring om de hoek kijken.

Zoekmachines geven de voorkeur aan bronnen die niet alleen deskundig zijn, maar ook een gevestigde autoriteit en vertrouwen uitstralen. Zorg dus dat je wordt benoemd door experts uit het vakgebied, buig de traditionele linkbuilding om in online PR en zorg voor zichtbaarheid op de websites van autoriteiten uit de branche.

Ook aan de slag met SEO?

Benieuwd wat deze SEO-trends voor jouw business kunnen betekenen? Wil je jouw online zichtbaarheid vergroten en meer relevante bezoekers aantrekken? Neem dan snel contact met ons op, we denken graag met je mee!