Contentmarketing in 2024: dit staat je te wachten

Trends in contentmarketing 2024: dit zijn ze

Nu het nieuwe jaar is afgetrapt, komen toonaangevende marketingbureaus, strategen en marketinginstituten massaal met marketingtrends voor de komende tijd. Tribal Agency’s content specialist Brenda duikt in de voorspellingen. Wat moet je weten over contentmarketing anno 2024? 


1

Artificial Intelligence (AI)

Bijna een open deur, maar een onmisbare ontwikkeling die zich in 2024 jaar in hetzelfde razende tempo zal doorzetten als vorig jaar. Contentmarketeers hebben in 2023 goed kunnen proeven van de mogelijkheden van AI voor hun werk. Er zal geen content specialist zijn die ChatGPT niet aan de schrijf heeft gezet, of outlines liet bedenken voor een tekst. Of die de robot liet meedenken in het vullen van een contentkalender.

Maar hoe nu verder? Wat is de waarde van een menselijke copywriter en hoe kun je ChatGPT gebruiken om betere content te produceren? Hoe zit het met duplicate content bij door AI geschreven teksten, en de menselijke toon? Het komende jaar zal voor velen in het teken staan van balans en verder uitvinden wat AI ons biedt

2

Van veel naar vooral goede content

Veel bedrijven zagen afgelopen jaar hun kans schoon om in een korte tijd veel nieuwe geschreven content te produceren. Eén goede prompt en ChatGPT pruttelt er immers zo vijf nieuwe blogs voor je uit. Lange tijd was het hot in marketingland: veel content schrijven, jezelf als merk zoveel mogelijk laten zien met weer een listicle, blog of andere snelle tekst. Nu we meer wennen aan ChatGPT en gebruikers zien hoeveel content op elkaar lijkt, groeit de behoefte aan unieke, pure en diepgaande content.

Vanaf nu draait contentmarketing meer om inhoud en nog beter aansluiten bij je doelgroep. Focus in 2024 dus bijvoorbeeld meer op casestudies en thought leadership in je contentkeuzes. En: krijg je doelgroep en de customer journey nog beter in zicht.

3

Populaire contentvormen

Net als afgelopen jaren neemt de populariteit van deze contentformats in dit nieuwe jaar verder toe:

  • Korte artikelen (blogs, seo-teksten)
  • Video (vooral short video)
  • Storytelling (casestudies)
  • Whitepapers & e-books
  • Audio (podcasts)
4

Interactieve content

Bij interactieve content denk je misschien meteen aan gamification en grote marketingbudgetten, maar er zijn ook andere manieren om mee te gaan in deze trend. Denk bijvoorbeeld aan 3D tours op je site, waarin de gebruiker zelf bepaalt welke richting hij uitgaat. Of aan quizzes en polls, waarmee mensen zich gehoord een gezien voelen en jij als contentmarketeer meteen nuttige informatie krijgt over hun wensen, online gedrag en behoeften.

Je kunt er natuurlijk ook e-mailgegevens bij opvragen, bijvoorbeeld om de uitslag te kunnen zien of om überhaupt te kunnen stemmen. Maar ook interactieve tools die gebruikers waardevolle informatie opleveren, zullen nog geliefder worden. Rekentools of een gepersonaliseerd advies zijn dus voortaan slim gekozen onderdelen van je content.

5

Gated content

Om leads te verzamelen is gated content nog steeds een veelgekozen tactiek in B2B. Terecht vraagt Frankwatching zich nu af: past dit nog wel in het contentmarketinglandschap van 2024? Een landschap waarin privacy steeds belangrijker wordt en mensen graag zien wat je te bieden hebt, om dat vervolgens verder te verspreiden? Het is al langer bekend dat veel mensen liever geen contactgegevens achterlaten, en soms zelfs bewust foutieve informatie geven om toch bij de gewenste content te komen.

Tegelijkertijd is gated content natuurlijk een onmisbare bron van waarde voor je bedrijf. Bepaal welke content gated moet zijn voorlopig nog maar zoals je al deed en net een tikkie meer: wat is de contentwaarde, wat is je marktpositie en wie is je doelgroep? We zijn benieuwd naar de ontwikkelingen op dit front in het nieuwe jaar.

Wil jouw bedrijf meer doen met contentmarketing? Bij Tribal staan we graag voor je klaar. Ook op het gebied van SEO, SEA, video, strategie en social media denken onze specialisten enthousiast mee om jouw doelen te bereiken. Neem gerust eens ons contact met ons op, we zijn benieuwd naar je wensen en plannen.

David van As Managing director
David van As Managing director