Het effect van AI op social media

Nieuwe technologische tools creëren nieuwe mogelijkheden voor marketeers. We raken steeds beter bekend met AI-systemen, zowel in ons dagelijks leven als op het gebied van social media. De vraag is hoe gebruik je ze op de juiste manier zodat je er voordeel van hebt, maar wel uniek blijft? En wat zijn eigenlijk de voordelen? Wat zijn de gevaren? Die moeten we niet onderschatten, want AI brengt ook risico’s met zich mee. In onderstaande blog lees je alles over de effecten van AI op social media.


AI in het dagelijks leven

Inmiddels worden er overal volop AI-systemen toegepast en gebruik je het waarschijnlijk al vaker dan je denkt in het dagelijks leven. Van SIRI tot Spotify en Netflix, ze maken er allemaal gebruik van. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan voorgestelde muziek of films die jij hoogstwaarschijnlijk leuk vindt.

De opkomst van AI in social media marketing

Ook op social media zien we AI steeds vaker terug. Voor marketeers levert dit voordelen op, maar ook uitdagingen. We zien dat het voornamelijk gebruikt wordt om personalisatie toe te passen én om efficiënter te kunnen werken. Hieronder lichten we enkele voorbeelden uit van AI toepassingen op social media.

AI social media planner

AI-systemen die een connectie hebben met social media kanalen kunnen je helpen om jouw content op het juiste moment te plaatsen. Ze weten namelijk precies wat het beste moment is voor jouw post. Zo krijg je het meeste bereik en de meeste engagement.

AI voor het creëren van een social media post

Generatieve AI is een vorm van AI waarmee je o.a. teksten, afbeeldingen en audio kunt maken. Als je de tool een goede opdracht geeft, maakt deze voor jou de content die je weer kunt gebruiken op je social media kanalen. Vaak kun je deze content niet letterlijk overnemen, maar het geeft je wel een goed begin of net die inspiratie waar je zelf niet op komt.

Gepersonaliseerde content

Veel social media platformen maken gebruiken van AI om jouw content te tonen. De content die gebruikers te zien krijgen wordt gebaseerd op content waar eerder interacties mee is geweest. Door het algoritme zo af te stemmen is de kans groot dat je content ziet die je leuk vindt en dus langer blijft kijken of de interactie aangaat.

Advertising management

Ook met adverteren op social media wordt al volop gebruik gemaakt van AI. De tools die geïntegreerd zijn in de platformen helpen jou je prestaties verbeteren. Ze tonen bijvoorbeeld de best presterende advertenties en ze zoeken de juiste doelgroep voor jouw product of dienst. Vaak is het algoritme slimmer dan je eigen targeting en kun je hierdoor dus betere resultaten behalen met je campagnes.

Analyseren van data

We krijgen ook steeds meer data die we moeten analyseren, gelukkig kan AI ons ook daarmee helpen. Unieke trends, patronen of onregelmatigheden kunnen opgespoord worden door tooling. Dit helpt jou weer om je data makkelijker en sneller te analyseren.

De voordelen van AI op social media

Omdat AI vaak slimmer is dan mensen, brengt dit natuurlijk veel voordelen met zich mee. Zeker op het gebied van social media kunnen marketeers daar goed gebruik van maken. Dit zijn enkele voorbeelden van de voordelen van AI op social media:

  • Als je even niet weet wat je moet posten of je krijgt het net even niet lekker op papier, dan is AI je beste vriend. Je hoeft maar aan te geven wat je wil en er rollen zo allerlei ideeën uit die je kunt gebruiken. Het is dus een goede bron voor inspiratie. Ons advies is ook om het te gebruiken als inspiratie en het niet klakkeloos over te nemen. Zo kun je wel je eigen tone of voice houden en blijft je content uniek.
  • AI bespaart ons een hoop tijd omdat veel dingen geautomatiseerd kunnen. Door de analyse mogelijkheden hoef je zelf een hoop dingen niet meer volledig uit te zoeken. Een handig hulpmiddel dus!
  • Je kunt AI tools ook gebruiken voor het meten van het klantsentiment. Zo vind je positieve en negatieve opmerkingen of berichten een stuk sneller én kun je er ook gelijk op anticiperen.
  • AI helpt je bij het tonen van persoonlijke advertenties aan gebruikers die het meest waarschijnlijk betrokken zullen zijn bij je advertentie op basis van gebruikersgegevens.
  • Je content wordt door AI getoond aan gebruikers die het mogelijk leuk vinden op basis van berichten, accounts of likes. Zo kun je de inhoud verder personaliseren en de gebruikerservaring verbeteren.

De risico’s van AI op social media

Vooroordelen

Mensen zitten vol met vooroordelen. Deze vooroordelen vormen ook een probleem in AI; data is namelijk niet objectief. Onze data en algoritmische modellen bevatten al vooroordelen, omdat er naar het verleden gekeken wordt valt dit bijna niet te omzeilen. In de wereld van kunstmatige intelligentie is dit beter bekend als bias. Een bias is een vooroordeel dat jij hebt over jezelf en de wereld om je heen. Deze vooroordelen zijn aangeboren en we hebben er allemaal last van. Soms kloppen AI biases gewoon, maar als ze wel fout zijn kan dit zeker voor problemen of ongewenste situaties zorgen.

Te weinig privacy

AI-systemen zijn in staat om gegevens over gebruikers te verzamelen. Sociale mediaplatformen kunnen bijvoorbeeld gegevens verzamelen zoals de leeftijd, naam, locatie en online activiteit van de gebruiker. Hiermee kunnen ze dan gerichter content en advertenties tonen aan de gebruiker. Enerzijds is dit fijn omdat gebruikers voornamelijk content zien die ze aanspreekt. Anderzijds roep dit vragen op over de privacy. Het is aan de platformen om een veilige omgeving te creëren waarin innovatie niet ten koste van de privacy gaat.

De waarheid

AI-systemen trainen zichzelf zonder tussenkomst van de mens. En soms kan dit verkeerd uitpakken, bijvoorbeeld op social media. De kanalen hebben maar één doel voor ogen: gebruikers zo lang mogelijk op het platform houden. Maar met deze doelstelling worden andere dingen uit het oog verloren. Het gaat er niet meer om wat waar is of niet, maar belangrijker is dat de content wordt bekeken of dat er een interactie volgt. Soms ten koste van de werkelijkheid. En dat moeten we toch niet willen.

Deepfakes

Er zijn ook zorgen over het verspreiden van deepfakes op social media. Deze video’s, gemaakt door AI, kunnen op een verkeerde manier gebruikt worden. Zo kan er eenvoudig nepnieuws verspreid worden of kunnen er filmpjes gemaakt worden van mensen buiten hun weten om. Dit kan natuurlijk grote gevolgen hebben.

De toekomst

Het is wel duidelijk dat de (social media) toekomst voorgoed verandert door AI. Nu zijn er natuurlijk al grote veranderingen gaande. Conclusie tot nu toe: enerzijds brengt AI veel kansen met zich mee, zoals op het gebied van social media. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s die we niet moeten onderschatten. Wat de toekomst ons precies zal brengen is vooral afwachten. Maar dat het gaat veranderen door AI, dat staat vast.

Aan de slag met AI?

Wil je graag gebruiken maken van AI voor jouw social media, maar weet je niet zo goed hoe je dit kunt aanpakken? Onze social media specialisten volgen de AI-ontwikkelingen op de voet en helpen jou graag om dit zo effectief mogelijk te gebruiken. Neem contact met ons op voor meer informatie, we denken graag met je mee!

Boudewijn
Boudewijn Hoogendorp SEO Consultant

Omschrijf beknopt jouw marketinguitdaging:
Vul hieronder je gegevens in:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Boudewijn
Boudewijn Hoogendorp SEO Consultant