Social Media: 12 redenen waarom het een meerwaarde is voor bedrijven

Vraag jij je af wat het belang is van social media voor bedrijven, of hoe je social media zakelijk het beste kan inzetten? Lees dan vooral verder. Volgens de Nederlandse betekenis zijn social media een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruiker, met weinig of geen tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud plaatst. Voorbeelden van deze platformen zijn weblogs, forums en sociale netwerken als Instagram, Facebook, YouTube, TikTok, LinkedIn en Twitter.


Waarom social media?

Wereldwijd is het social media-gebruik gigantisch groot. Uit een recent onderzoek van Newcom blijkt dat we actiever social media zijn gaan gebruiken. Ook gebruiken we meer platforms en spenderen we er meer tijd op. De grootste groei in 2022 komt van TikTok, met een procentuele groei van maar liefst +75% ten opzichte van 2021. Wat vooral opvalt is de grote groei van TikTok gebruikers in de leeftijdscategorie van 20 t/m 29 jaar.

Met een groei van 11% is Instagram na TikTok het sterkst gegroeid. Maar ook op Pinterest en Twitter zijn de gebruikers sterk toegenomen.

Als we kijken naar het dagelijks gebruik staat Whatsapp in 2022 nog steeds op nummer 1 met maar liefst 9,7 miljoen dagelijkse gebruikers. Dit ondanks het feit dat Whatsapp 1% is gedaald in haar dagelijkse gebruikers ten opzichte van 2022. De platformen die het hardst zijn gegroeid als het gaat om dagelijkse gebruikers zijn Instagram, YouTube en Snapchat.


gebruik-social-media

Deze cijfers zijn natuurlijk indrukwekkend, maar waarom zou je social media zakelijk inzetten? Met de komst van web 2.0. rondom het jaar 2001 heeft de ‘stem’ van consumenten een enorm bereik gekregen. Dit noemen we ‘user-generated content’. Deze vorm van content ontstaat binnen de zogenaamde ‘online consumer communities’ en heeft soms verrassend veel invloed. Zo kunnen social media-kanalen en influencers het gedrag en de keuzes van je (potentiële) klanten behoorlijk beïnvloeden. Daarom is het voor bedrijven belangrijk om juist daar aanwezig te zijn en aan de conversaties deel te nemen.

Het bereik van de consument is door social media veel groter geworden
Het bereik van de consument is door social media veel groter geworden

12 redenen om social media in te zetten voor bedrijven

Social media is onmisbaar voor bedrijven. Hieronder lees je de 12 belangrijkste redenen waarom je met jouw bedrijf social media moet inzetten.

1

Vergroten van naamsbekendheid

Door gebruik te maken van social media vergroot je de online aanwezigheid van je bedrijf. Door het bereik van je merk of product te vergroten, zullen consumenten jouw merk- of productnaam eerder herkennen en blijft de naam top-of-mind.

2

Online reputatiemanagement

Met de komst van web 2.0. is het voor ondernemingen erg gemakkelijk geworden om op internet te monitoren wat klanten van jouw merk vinden. Hier zijn diverse tools voor te vinden. Dit deel is erg belangrijk voor reputatiemanagement. Door social media te monitoren kun je als ondernemer snel reageren op reacties van (potentiële) klanten en negatieve feedback opvolgen. Ook is het aan te raden om concullega’s in de branche te monitoren en hiervan te leren.

3

Stilstand is achteruitgang

In veel branches geldt het gezegde ‘stilstand is achteruitgang’. De komst van social media heeft de marketing voorgoed veranderd. Het internet is onderhevig aan constante veranderingen. Van belang dus voor jouw bedrijf om deze te volgen. Social media zijn inmiddels volwassen, waardoor je er als (innovatief) bedrijf eigenlijk niet meer omheen kunt. Om nog maar te zwijgen over de massale aanwezigheid van je (potentiële) doelgroep.

4

Beïnvloeding van koopgedrag

Het social media-netwerk van consumenten heeft een aanzienlijke invloed op het koopgedrag. Consumenten die merken op social media volgen, kopen die producten vaker en bevelen deze ook regelmatig binnen het eigen netwerk aan.

5

Expertstatus

Het bedrijfsprofiel/weblog is een uitgelezen kans om door de consument als expert te worden bestempeld. Via een profiel kun je consumenten op de hoogte houden van het laatste nieuws over je bedrijf, maar ook van branche nieuws. Wanneer er op regelmatige basis relevante nieuwsartikelen worden gedeeld, gaat de consument jouw bedrijf als expert zien.

6

Genereer websitetraffic

Het is goed om in geplaatste berichten waar mogelijk een link toe te voegen naar jouw site. Door plaatsing van regelmatige updates met een link op bijvoorbeeld Twitter, Facebook of LinkedIn kun je via ‘clicks’ extra traffic op de corporate website genereren. Inkomende links zijn verder een erg belangrijke factor bij zoekmachine-marketing.

7

Invloed op zoekmachine-rankings

Veel social media-platforms maken gebruik van no-follow tags. Dat wil zeggen dat zoekmachines ze niet volgen. Desondanks scoren social media vaak erg hoog in zoekmachines. Uit testen blijkt dat platforms met een social-gedeelte in het linkprofiel (dus mét no-follow linkjes) beter ranken dan platforms zonder no-follow linkjes. Dit onderstreept het belang van een zogenaamd ‘natuurlijk’ linkprofiel. Als mensen het over je site hebben (en linken via social media) is dit een natuurlijk proces. Zoekmachines hechten veel waarde aan platforms met een natuurlijk linkprofiel.

8

Niche- & local marketing

Met de komst van social media is nichemarketing nog gemakkelijker geworden. Bedrijven kunnen via sociale platformen gericht zoeken op bijvoorbeeld demografische kenmerken en interesses. Ook lenen social media zich uitstekend voor locatie-gebonden diensten. Deze ‘Location-Based Services’ zijn met name geschikt voor bedrijven die hun klanten willen informeren over de specifieke mogelijkheden op de locatie waar de klant zich op dat moment bevindt.

9

Werving nieuw talent

In 2018 liet een onderzoek van MrWork zien dat ruim tweederde van de Nederlandse bedrijven social media actief inzetten, waarbij het merendeel 3 of meer platforms gebruikt. Meer dan 80% van de respondenten gebruikt social media voor ‘employer branding’ en ‘direct sourcing’. 66% van de respondenten zet hiervoor bijvoorbeeld vacatures op LinkedIn in en/ of heeft een ‘social talentpool’ opgebouwd. Een stijging van 8% t.o.v. het jaar ervoor.

10

Input product- en dienstontwikkeling

Door monitoring van social media-kanalen krijg je tevens inzicht in de wensen van de klant. Deze input is uitstekend inzetbaar voor het innoveren van je producten of diensten. Hoewel veel social media platformen gratis zijn, vergt het wel tijd en energie om een succesvol plan op te zetten om de doelgroep te formuleren, te achterhalen waar deze doelgroep zich bevindt en de feedback te analyseren.

11

Transparante content

Door de komst van nieuwe privacywetgevingen en het invoeren van ITPs (Intelligent Tracking Prevention) kunnen bedrijven minder data binnenkrijgen van websitebezoekers. Het is hierdoor moeilijker geworden om de content voor je doelgroep te personaliseren. Vervelend natuurlijk, maar ook de ideale kans om vertrouwen te creëren door middel van transparante en oprechte content. Zo kan je bijvoorbeeld met behulp van influencers verbinden met de doelgroep en de betrouwbaarheid van je content verhogen.

12

Interactie met klanten vergroten

De opkomst van Augmented Reality en Virtual Reality maakt het nog makkelijker om de interactie met je doelgroep te vergroten. Zo kan je je (potentiële) klanten een nog betere en specialere ervaring bieden, wat kan helpen bij de aankoopbeslissing. Denk bijvoorbeeld aan het virtueel passen van kleding of het testen van producten. Op deze manier laat je je doelgroep op een unieke manier kennis maken met jouw bedrijf en haar producten/diensten.

Hoe zet jij social media in voor jouw bedrijf?

Ok, dus social media bieden volop kansen. Wat nu? De eerste stap is het creëren van een doordachte social media-strategie. Bepaal hierin wat je wilt bereiken en stem hier de doelstellingen en KPI’s op af. Bekijk ook op welk kanaal precies de kansen liggen, zodat je doelgericht te werk gaat. Met ‘hagel schieten’ is vaak zonde van je tijd en weinig effectief. Gebruik bijvoorbeeld deze 9 tips voor het maken van content. Zorg dus voor een goed plan en de juiste content en je zult merken dat social media ook voor jouw bedrijf volop kansen te bieden hebben!

Jouw social media optimaal inzetten?


Ja, vertel me meer!