9 tips voor social media content die werkt.

Dit artikel verscheen eerder op Twinklemagazine.nl en Contentmarketingmanagement.nl. Een Facebook-pagina of Instagram-account heb je in een handomdraai opgericht. Maar daarna begint het pas. Hoe krijg ik volgers? Wat gaan we posten? Heb ik wel genoeg content om in beeld te blijven? Om voor de doelgroep relevant te zijn én te blijven kan knap lastig zijn. Graag helpen wij je een handje met deze 9 tips voor social media-content die écht werkt.


Aan de slag met content

Voordat je aan de slag gaat met social media content bepaal je natuurlijk eerst je strategie. Wat is jouw verhaal? Wie is je doelgroep? Wat wil je precies bereiken met social media? Kan je hier ook nog wat tips gebruiken, lees dan eerst deze 10 redenen om social media in te zetten. Staat je strategie, dan kan je aan de slag met content. Waarschijnlijk ben je al in het bezit van content. Blogs, mooie beelden, artikelen, kennis en inspirerende verhalen: dat is wat we zoeken. Al deze informatie kun je gebruiken voor het posten van berichten op social media. Heb je nog geen of te weinig content? Dan helpen deze tips je verder.

1

vaste content rubriek voorbeeld - Fishtales

1. Werk met vaste rubrieken

Vaste rubrieken brengen structuur in je verhaal. Het produceren van content wordt gemakkelijker en de klant weet precies wat hij van jou kan verwachten. Ga je brainstormen over nieuwe content, denk dan in reeksen. Een unboxing videoreeks of elke maand een blog over online marketing bijvoorbeeld. Zo maak je content waar mensen voor terugkomen. Bij Fish Tales posten ze elke vrijdag een kookshow van 10 seconden op Instagram. Volgers weten dit en gaan zelfs vragen om de video als eigenaar Bart een halfuurtje te laat is met uploaden.

2. Inspireer

Bezorg je volgers hun dagelijkse portie inspiratie. Met leuke ideeën of prachtige quotes maak je volgers enthousiast én bewijs je meteen je meerwaarde. Wat kunnen mensen doen met jouw product of dienst? Zo staat het Instagram-account van Allerhande vol met mooi gedekte tafels en videorecepten. Wie weet zit er wel een leuk recept voor jou tussen!

Inspirerende content social media voorbeeld - Allerhande

3. Tips & Tricks

Jij bent de expert in jouw vakgebied. Dat betekent dat je meer kennis en kunde hebt dan je doelgroep. Vertaal je kennis naar handige tips & tricks waar je doelgroep iets mee kan! Dit kan in allerlei vormen. Lifehacks, handleidingen, instructies, do-it-yourself stappenplannen… alles waar de doelgroep vervolgens zelf mee aan de slag kan is welkom. Denk niet te moeilijk en maak het visueel! Dit is precies wat Mona in het onderstaande voorbeeld heeft gedaan.

social media tips and tricks voorbeeld Mona

4. Dezelfde content, andere context

Goede content kan je vaker dan één keer gebruiken op social media. Post je organisch, dan is de kans groot dat niet iedereen je post de eerste keer heeft gezien of gelezen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat mensen dat mensen dit irritant vinden. Highlight telkens een ander onderdeel uit een artikel of plaats aan het einde van de maand een lijstje met de best gelezen artikelen. De social media content een (half)jaar later nog eens plaatsen – mits relevant! – kan ook prima. De social media-throwback is breed geaccepteerd.

tips social media: content herhalen - Best Kept Secret Festival

5. Inhakers als social media content

De inhaakposts op social media zijn je waarschijnlijk wel bekend. Veel grote merken posten grappige plaatjes of speelse woordgrapjes tijdens feestdagen zoals Pasen, Kerstmis of Koningsdag. Ik heb deze vorm van content bewust niet als eerste genoemd, omdat ik vind dat je content over het algemeen meer moet bieden dan alleen een glimlach op je gezicht. Toch zijn inhakers een leuke aanvulling op je content. Maar let wel: doe het goed of doe het niet! Unox had het dit jaar goed voor elkaar met Koningsdag: voor 1 dag was de Unox-muts een vrolijke en veelgebruikte filter op Snapchat

content social media tips: inhakers - voorbeeld Unox

6. Vraag je volgers om hun mening

Social media draaien niet om zenden, maar om interactie. Jij bent dan ook niet de enige die verantwoordelijk is voor de content op de pagina. Betrek je publiek en laat je volgers ideeën aandragen of vraag ze om hun mening. Laat je klanten meedenken over nieuwe producten, verbeteringen, favorieten of simpelweg de header van je social media pagina. De klant vindt het fijn om zijn mening te geven en je weet zo precies waar binnen de doelgroep vraag naar is. Win-win!

social media tips: vraag om mening - voorbeeld Frankwatching

7. Een kijkje achter de schermen

Gebruik niet alleen de mooie verhalen van je klanten, maar ook van je medewerkers! Ieder bedrijf heeft ze en social media-kanalen zijn pérfect om mensen een kijkje achter de schermen te bieden. Waar ben je als bedrijf mee bezig? Op welke events ben je aanwezig? Wie werkt er dag in, dag uit aan die mooie resultaten? Zo zet Burgers Zoo de dierenverzorgers centraal in hun social content. Zij kennen de dieren het beste en maken allerlei leuke, vreemde en ontroerende dingen mee.

Social media content tips: kijkje achter de schermen Burgerszoo

8. Curated content

Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Sluit content van anderen perfect aan op jouw doel, boodschap en doelgroep? Gebruik het dan gewoon. Je kunt prima een grappige post of interessant artikel van een ander delen als het ook bij jou past. Voeg er wel iets aan toe. Vertel waarom het zo interessant of leuk is bijvoorbeeld. Of maak een lijstje: ‘3 interessante artikelen over…’.

social media post: curated content voorbeeld

9. Gebruik je FAQ en klantenservice

Nog steeds geen idee wat je kunt posten? Geef dan simpelweg antwoord op de vragen van je klant. Bekijk via Google Analytics of Google Search Console welke zoekopdrachten veel voorkomen op je website of vraag input aan je klantenservice. Zo kun je proactief inspelen op veel voorkomende vragen en dus relevant zijn voor de doelgroep. Begin een post met ‘wist je dat..?’ of vertaal je verhaal naar een handige tip of praktisch stappenplan.

 

tips social media voorbeeld ING

4 bonus-tips voor social content

Genoeg te posten, dus! Voordat je begint heb ik nog een paar bonustips voor je:

1

Maak een contentkalender. Door content vooraf te plannen zie je minder snel kansen over het hoofd én heb je een duidelijke deadline wanneer de content klaar moet zijn. Zo blijf je structureel bezig met content en kun je de werkzaamheden goed plannen.

2

Gebruik verschillende soorten content. Wissel af tussen afbeeldingen, links naar artikelen, foto’s en video. Dit is de enige manier om erachter te komen wat het beste werkt voor jouw doelgroep.

3

Bepaal je boodschap per kanaal. Vaak kun je content prima op meerdere kanalen gebruiken, maar is het slim om de context te veranderen. Een platform als Facebook draait bijvoorbeeld meer om fun, terwijl de meeste mensen op LinkedIn zitten om hun kennis en netwerk te vergroten. Bedenk dat alle kanalen anders zijn en stem je boodschap hier op af!

4

Gebruik je website als content-hub. Sommige content post je direct op social media, maar écht uitgebreide content past beter op je website. Via social media kun je dan een tipje van de sluier oplichten, maar om je complete verhaal te bekijken link je naar de website. Gebruik je website als content-hub!

Met deze social media tips voor content kan jij vast weer even vooruit. Heb je toch behoefte om met iemand te sparren over de content voor de social media kanalen van jouw bedrijf of besteed jij dit onderdeel liever uit? Wij helpen je graag! Lees meer interessante artikelen over social media op onze blog of neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag meer over social media-strategieën, contentkalenders en de beste manier om jouw doelgroep te bereiken.