SEO migratie: zo voorkom je verlies in verkeer, conversies en zoekwoordposities

Veel bedrijven willen op een bepaald moment grote veranderingen doorvoeren aan een website. De reden hiervoor kan heel verschillend zijn, van het restylen en vernieuwen van de website, het herstructureren van de website tot het samenvoegen van verschillende domeinen.  Een veelgemaakte fout: aan deze stap beginnen zonder alle mogelijkheden en gevaren goed in beeld te brengen, waardoor de nieuwe website (die beter zou moeten presteren) uiteindelijk slechter presteert dan de oude website. In deze blog vertellen wij je meer over de valkuilen van een SEO migratie en hoe je deze valkuilen kan vermijden.


1

Wat houdt een SEO migratie in?

Een SEO migratie is eigenlijk niks anders dan ervoor zorgen dat je niet alles kwijtraakt waar je hard voor hebt gewerkt als je veranderingen doorvoert aan je website.  Er zijn verschillende typen SEO migraties en elk type heeft een andere aanpak nodig. Hieronder staan de verschillende typen SEO migraties opgesomd en later in de blog lees je hoe je dit het beste uitvoert.

  • Het samenvoegen van verschillende domeinen
  • Grote veranderingen van de URL-structuur
  • Het veranderen van een CMS-systeem
  • Het veranderen van een domeinnaam
  • Veranderingen in design

Het is belangrijk om een SEO migratie goed en zorgvuldig aan te pakken, want anders kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. Daarom is het altijd verstandig om iemand met ervaring in migraties om hulp te vragen als je een van de bovenstaande migraties wil gaan uitvoeren.

2

Wat er kan gebeuren als je de SEO migratie niet goed uitvoert

Als je een SEO migratie niet goed uitvoert dan kan het zomaar zijn dat je na de migratie 70% van je organische omzet kwijtraakt. Vaak heeft het jaren werk gekost om je verkeer en omzet op een bepaald punt te krijgen en met een slechte migratie kan al dit werk binnen no-time verloren gaan. Veel bedrijven zijn in ieder geval deels afhankelijk van de organische omzet die ze behalen, en als je deze in een klap verliest dan zal dit ongetwijfeld veel pijn doen. Een veel gegeven advies is dan ook om niet te veel veranderingen in een keer door te voeren omdat Google altijd moeite heeft met veranderingen. Soms is het echter nodig om veel veranderingen door te voeren en dan is het van belang dat je van tevoren een goed plan opstelt en rekening houdt met de verschillende mogelijke problemen.

3

Hoe moet je dan wel een SEO migratie aanpakken?

We weten nu inmiddels wat er kan gebeuren als je een migratie verkeerd aanpakt, maar hoe zorgen we er nu voor dat jouw website niet in elkaar stort als je besluit om een website te gaan migreren? Wij vertellen je hier graag meer over zodat jouw website nog altijd goed presteert, ook na een migratie.

4

De eerste fase van de SEO migratie: de planning en doelstellingen

Een goed uitgevoerde SEO migratie begint met een goede voorbereiding. Het is belangrijk om te bepalen welke veranderingen je door wil gaan voeren en wat de reden hiervoor is. Zorg ervoor dat de betrokken partijen zoals Developers, SEO specialisten, marketeers en andere belanghebbenden allemaal op de hoogte zijn en dat er regelmatig wordt afgesproken om ervoor te zorgen dat iedereen op 1 lijn zit en het project succesvol afgerond zal worden.

Vervolgens moet je voor een SEO migratie de volgende onderdelen zeker checken om een goede SEO migratie uit te voeren:

  • Maak duidelijke afspraken en bepaal wie verantwoordelijk is voor welk onderdeel;
  • Bepaal de doelstellingen voor de migratie zodat je achteraf duidelijk weet of de migratie een succes is geweest;
  • Het bepalen van de datum waarop de migratie moet plaatsvinden. Doe dit niet in het hoogseizoen en hou rekening met eventuele onderdelen die na livegang nog aangepast dienen te worden. Voer een migratie daarom nooit uit op bijvoorbeeld een vrijdag!
5

De tweede fase van de SEO migratie: de voorbereiding

Nadat er duidelijke afspraken zijn gemaakt, kom je bij de volgende fase van de migratie aan. In deze periode gaan we ons meer inhoudelijk  richten op het stabiel houden van de organische resultaten na de migratie.

Belangrijke stappen in deze fase zijn:

  • Maak een 0-meting van de huidige staat van de website. Denk hierbij aan onder andere de volgende onderdelen: titels, metabeschrijvingen, het backlinkprofiel, interne links, de huidige zoekwoordposities, het verkeer, gebroken links, alt-teksten, de statuscodes zoals 404’s, indexeringen, websitesnelheid & de sitemaps;
  • Bepaal wat je met de huidige URL’s gaat doen. Blijven de URL’s hetzelfde of ga je ze doorverwijzen naar een andere pagina;
  • Maak een testomgeving aan waar de nieuwe website in staat zodat je later kan controleren of alles naar wens werkt;
  • Stel een redirectlijst op waarmee je bepaalt welke URL door gaat verwijzen naar een nieuwe URL. Deel deze redirectlijst ook met de webdevelopers;
  • Controleer de redirectlijst in de testomgeving. Werkt elke URL zoals deze hoort te werken;
  • Een testomgeving waarin je werkt voor de migratie wordt uitgevoerd zodat je alles nog kan controleren voor livegang.
6

De derde fase van de SEO migratie: de testfase

We komen nu in de testfase aan. In deze fase is het van belang dat we  achterhalen of alles goed werkt voordat we livegaan met de website. Mogelijke problemen kan je nu nog tackelen voordat je daadwerkelijk live gaat. Het testen zal logischerwijs in de testomgeving gebeuren.

Je moet rekening houden met de volgende onderdelen in de testfase:

  • Controleer de redirectlijst in de testomgeving. Werkt elke URL zoals deze hoort te werken;
  • Als er URL’s veranderen, zorg er dan voor dat de interne links naar de juiste URL’s gaan zodat bezoekers niet op een 404 pagina uit komen;
  • Maak een audit van de testomgeving. Controleer of de metabeschrijvingen, titels afbeeldingen en teksten goed zijn overgenomen;
  • Controleer of de nieuwe sitemap er goed uitziet en kijk dan of alle pagina’s die erin horen te zitten ook daadwerkelijk in de sitemaps staan;
  • Informeer alle betrokken partijen zoals de SEA-specialisten zodat zij op het moment van livegang de advertenties naar de juiste URL toe leiden, zodat er geen budget wordt verspeeld.
7

De vierde fase van de SEO migratie: de livegang

Het moment is nu eindelijk aangebroken: de livegang. Na het harde werk ben je eindelijk op het moment aangekomen waarin we livegaan met de nieuwe website. Zoals eerder in de blog benoemd is het van belang dat we de livegang aan het begin van de week inplannen. De reden hiervoor is dat we bij fouten tijdig kunnen ingrijpen. Google crawlt niet elke dag een website dus je hebt hierdoor in de eerste dagen nog tijd om iets te herstellen zonder dat je website hieronder te lijden heeft.

Ook zijn er nog een aantal stappen in deze fase die je voor SEO bij een migratie moet doorlopen om een succesvolle livegang te garanderen:

  • Dien de nieuwe sitemaps direct na livegang in Google Search Console in;
  • Controleer of in het Robots.txt bestand alles goed staat;
  • Crawl zowel de oude als de nieuwe URL’s. Mocht je hier afwijkingen in zien zoals het ontbreken van de titels, dan kan je altijd terugvallen op de eerder gemaakte 0-meting.

Het komt zelden voor dat alles in een migratie in een keer goed gaat. Het is daarom belangrijk dat iedereen die werkt aan de nieuwe website genoeg tijd heeft om eventuele problemen op te lossen.

8

De laatste fase van de SEO migratie: het testen na de migratie

Nu de website live staat, kan het testen na livegang van start gaan. In deze fase is het van belang om goed in de gaten te houden of de migratie geen problemen heeft veroorzaakt. Controleer in de eerste weken na livegang periodiek of het nog goed gaat met de volgende onderdelen:

  • Als er 404’s binnen komen moet je ervoor zorgen dat deze worden geredirect naar een werkende pagina;
  • Controleer na livegang regelmatig of er geen indexeringsproblemen ontstaan. Dit kan namelijk funest zijn voor je organische rankings;
  • Controleer naast de indexeringen ook regelmatig je nieuwe zoekwoordposities. Zijn deze gedaald of zelfs gestegen. Als er een daling is zorg er dan voor dat je een plan maakt om deze rankings weer te herstellen;
  • Je hebt natuurlijk verschillende backlinks van andere websites. Als je een domeinwijziging doet, zorg er dan voor dat deze wordt aangepast naar het nieuwe domein. Als er een URL verandert, zorg er dan voor dat deze naar de juiste URL toe wordt geleid.

Als alles goed is gegaan tijdens de SEO migratie dan is het nu tijd om te proosten op het mooie en verdiende resultaat dat er behaald is. Na een lange periode staat er een mooie nieuwe website waarmee je jaren vooruit kunt en veel plezier van kan gaan hebben. Een SEO migratie is een lastig proces waar veel fout bij kan gaan, maar wat op de lange termijn voor stevige resultaten kan zorgen.

Hulp nodig?

Als jij een SEO migratie wil gaan doen, maar je hebt het gevoel dat je hier toch hulp bij kan gebruiken dan kan je altijd contact opnemen om de mogelijkheden met ons te bespreken. Wij hebben veel ervaring met verschillende SEO migraties en denken graag mee om ervoor te zorgen dat je de website krijgt die jouw bedrijf verdient.

David van As Managing director

Omschrijf beknopt jouw marketing uitdaging:
Vul hieronder je gegevens in:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
David van As Managing director