De kracht van sociale media voor leadgeneratie

Sociale media hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht gemaakt en zijn een krachtige marketingtool voor bedrijven geworden. Ook voor IT-bedrijven zijn sociale media een effectief middel om leads te genereren. Hoe kun je het meeste uit deze kanalen halen? Vijf tips op een rij. 


1. Identificeer de meest relevante sociale mediaplatforms voor jouw bedrijf

Van LinkedIn tot TikTok en van Twitter tot Instagram: er zijn talloze sociale mediaplatforms beschikbaar. Het is dus belangrijk om te bepalen welke het meest geschikt zijn voor jouw bedrijf. Dit hangt natuurlijk af van je doelgroep, de diensten of producten die je aanbiedt. Over het algemeen geldt LinkedIn als ideale keuze voor IT-bedrijven, omdat zich daar een grote groep beslissers in de IT-industrie bevindt. Ook Twitter en Facebook zijn geliefde platforms bij IT-bedrijven. Hier heb je gemakkelijk en snel contact met je doelgroep en kun je laagdrempelig kennis delen.

2. Stel een social media-strategie op

Leadgeneratie door social media lukt het best als je een gedegen strategie op poten zet. Begin altijd bij je doelen: wat wil je precies bereiken met je aanwezigheid op sociale media? Wil je laten zien dat jij een expert bent, je diensten aanprijzen of vooral meer binding met je doelgroep? Vervolgens kun je een plan opstellen waarmee je deze doelen kunt bereiken. Bijvoorbeeld door het delen van relevante, waardevolle content, het opbouwen van een community en/of het opzetten van gerichte advertenties. Neem in je plan mee wat je precies op welk kanaal wilt aanbieden en in welke frequentie.

3. Maak gebruik van betaalde social media-advertenties voor leadgeneratie

Betaalde social media-advertenties kunnen een slim middel zijn om leads te genereren voor je IT-bedrijf. Deze mogelijkheid op sociale media stelt je in staat om gerichte campagnes op te zetten en je doelgroep te bereiken met specifieke boodschappen. Je kunt bijvoorbeeld advertenties inzetten om bepaalde producten of diensten te promoten, of om meer bezoekers naar je website te trekken. Met betaalde social media-advertenties bereik je voor relatief weinig geld een groot publiek, wat altijd goed is voor je brand awareness.

4. Meet en analyseer de effecten

Het is belangrijk om te meten en analyseren hoe effectief je social media-inspanningen zijn voor leadgeneratie. Hiervoor kunt je bijvoorbeeld gebruikmaken van analytics-tools om te zien hoeveel bezoekers je website via sociale media bereiken en hoeveel van deze bezoekers leiden tot leads. Je kunt ook A/B-tests uitvoeren, waarbij je onderzoekt welk van de twee marketinguitingen het beste werkt in jouw social media-campagne. Door de resultaten te analyseren, kun je je strategie bijstellen en verbeteren om zo nog meer leads te genereren.

5. Doe inspiratie op bij anderen

Er zijn verschillende voorbeelden van succesvolle social media-leadgeneratie waar je van kunt leren. Denk bijvoorbeeld aan KPMG, dat sportfederaties, belangenorganisaties en fitnessbedrijven wil helpen bij hun digitale transformatie. Tribal Agency hielp KPMG onder meer met een social media-strategie. Beslissers kregen via LinkedIn Lead Forms Nederlands- of Engelstalige e-books. Advertenties en laagdrempelige formulieren resulteerden in een gunstige cost-per-lead en een ROI die ver boven de benchmark lag. Het leverde 150 gekwalificeerde leads per maand op.

Ook maximale resultaten behalen?

In dit artikel hebben we gezien hoe sociale media een krachtig middel kunnen zijn voor leadgeneratie. Door de juiste sociale mediaplatforms te identificeren, een gerichte strategie op te stellen en betaalde advertenties in te zetten, kun je je leadgeneratie versterken. Vergeet niet om de effectiviteit van je inspanningen te meten en te analyseren, zodat je je strategie kunt aanpassen en verbeteren. Ben je nog niet actief op social media? Tijd om te beginnen, want er liggen legio kansen voor jouw bedrijf. De social media-specialisten van Tribal Agency helpen jou graag het maximale resultaat te behalen uit je social media-marketing. Of je al begonnen bent of juist niet weet waar je moet beginnen: neem gerust eens contact met ons op.