De 8 belangrijkste social media-trends voor 2024

Technologie staat nooit stil, marketeers moeten dan ook altijd mee met de laatste trends. Zo zorg je er als marketeer voor dat je de connectie met je doelgroep behoudt en dat je bedrijf blijft groeien. Maar wat kunnen we komend jaar verwachten?


In een jaar kan er een hoop veranderen op social media. Zo hadden we vorig jaar toch nooit verwacht dat Twitter nu X zou heten? Of dat AI-tools ons zouden helpen met het maken van onze social media content. Toch kunnen we wel een beetje voorspellen wat er volgend jaar van belang gaat zijn op social media. In deze blog lichten we de belangrijkste social media-trends voor 2024 uit.

1

Creator content

Creator content is content die gemaakt wordt in samenwerking met een merk of een bedrijf. Anders dan influencer content is dit veel minder gericht op het grote bereik en conversies. Creator content is niet nieuw op social media, maar we zien het wel enorm groeien. Het voordeel van creator content is dat de content een stuk authentieker is dan bij influencer marketing. Gebruikers hebben behoefte aan leuke, menselijke en unieke content van creators. Anders dan user generated content is creator content wel echt een samenwerking met een bedrijf. In 2024 kunnen we nog meer samenwerkingen tussen bedrijven en creators verwachten, omdat bedrijven steeds meer merken hoe waardevol dit kan zijn. Zo werkt bijvoorbeeld fonQ regelmatig samen met content creators zoals in dit voorbeeld.

2

Short form video

Video is al jaren dominant op social media. Mede door Tiktok en Instagram Reels zien we steeds vaker short form video’s. Ook op YouTube zien we inmiddels de YouTube shorts. Short form video is geen nieuwe trend voor 2024 maar wel een onderdeel dat een steeds grotere rol gaat spelen op social media. Short form videos worden ook steeds belangrijker op het gebied van SEO. Google laat deze namelijk ook steeds vaker zien bovenaan de zoekresultaten. Voor bedrijven is dit type content zeer interessant. Om de aandacht te krijgen van je publiek moet je zorgen voor video’s met een pakkende inhoud en van goede kwaliteit. Je bent namelijk niet de enige en de aandacht is maar kort aanwezig.

3

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence komt steeds vaker naar boven, zo ook op social media. Uiteraard zijn er AI-tools die marketeers helpen met het maken van de content. Het kan een handig hulpmiddel zijn voor het schrijven van teksten, maar ook voor het maken van afbeeldingen kun je tegenwoordig AI gebruiken. De social media-kanalen zelf zetten ook vaker AI in. Zo krijgen de gebruikers meer op maat gemaakte content te zien op basis van de voorkeuren van de gebruiker.

4

Augmented reality

Augmented reality zal in 2024 steeds vaker zichtbaar zijn op social media. Als marketeer kun je AR inzetten om producten onder de aandacht de brengen van je doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan filters waarmee klanten producten virtueel kunnen passen, of een meubelstuk virtueel toevoegen aan hun eigen interieur. Als bedrijf bied je hiermee een unieke ervaring die de connectie met de doelgroep verbetert en zo ook zorgt voor meer conversies.

5

Social search

Social media wordt steeds meer een zoekmachine, net als Google. We kennen dit al enige tijd bij Pinterest. Maar ook Tiktok wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt als een zoekmachine, vooral door Gen Z. Wie zien dus eigenlijk dat SEO belangrijk wordt op social media. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken in je content heb je meer kans om gevonden te worden door je doelgroep. Denk voortaan dus goed na over de teksten die je gebruikt op social media.

6

Micro en Nano Influencers

Influencer marketing, we kennen allemaal de accounts met miljoenen volgers. Deze accounts werken ook geregeld samen met bedrijven, maar in 2024 zullen we ook steeds meer samenwerkingen gaan zien met micro en nano influencers. Hierbij moet je denken aan influencers met maximaal 50.000 volgers. Maar wat is dan voordeel van een samenwerking met deze influencers? Hun doelgroep is een stuk kleiner, maar daar hebben ze wel een betere connectie mee. De band is zo goed dat het vertrouwen bij deze doelgroep een stuk groter is. Voor bedrijven is dit natuurlijk interessant, want dit kan weer leiden tot hogere conversieratio’s. Bovendien zijn deze influencers vaak beter betaalbaar!

7

User Generated Content

We zien steeds meer dat user generated content door bedrijven wordt ingezet. UGC is content die door de gebruiker wordt gemaakt over jouw product of dienst. Het helpt enorm met het winnen van vertrouwen bij (potentiële) klanten, als andere klanten hun goede ervaring delen. Daarom is het slim om klanten aan te moedigen content en ervaringen te delen. De leukste content kun je dan weer als bedrijf gebruiken om zelf te delen. Bovendien helpt het je ook bij het creëren van een community. Dit komt allemaal weer ten goede van je merk.

8

Social Messaging Apps

Apps zoals WhatsApp, Messenger, WeChat, Snapchat Chat en Instagram Direct Message zijn tegenwoordig niet meer alleen voor persoonlijke gesprekken. Ze worden steeds vaker gebruikt door bedrijven als marketingtool. Slim, want hoe makkelijk is het om even een berichtje te sturen via de apps die je toch al regelmatig gebruikt? Deze snelle en eenvoudige manier van contact opnemen met bedrijven kan zelfs resulteren in een hogere klantloyaliteit. Social messaging apps zijn dus een goede toevoeging aan je marketingstrategie.

Na het lezen van de 8 belangrijkste social media-trends ben jij helemaal klaar voor 2024! Je zult volgend jaar niet meer vreemd opkijken van nog meer video en samenwerkingen met influencers en content creators. Misschien ga je er zelf wel mee aan de slag.

Heb je wat extra hulp nodig voor jouw social media? Ons team helpt je graag met jouw strategie voor volgend jaar.  

Lisette
Lisette van Eck Helpt jou digitaal verder te groeien!

Omschrijf beknopt jouw marketing uitdaging:
Vul hieronder je gegevens in:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lisette
Lisette van Eck Helpt jou digitaal verder te groeien!