What’s new in search – 5 belangrijke punten voor search marketeers in 2023

Als marketeers is het belangrijk op de hoogte te zijn van de laatste veranderingen in de algoritmen van zoekmachines om onze inhoud te optimaliseren en onze online zichtbaarheid te verbeteren. Tijdens het jaarlijkse Google event SearchOn is er vooruit gekeken naar nieuwe ontwikkelingen en veranderingen op het gebeid van online search.

Om je voor te breiden vertellen we je hier 5 trends voor zoekmachine marketing in 2023


1. Think out of the (search) box

Google introduceert een nieuwe functie waarmee gebruikers context kunnen geven aan afbeeldingen wanneer deze gebruikt worden om naar gerelateerde informatie te zoeken. Consumenten kunnen hiermee in één zoekopdracht een afbeelding met zoekwoorden combineren waardoor nog gerichter kan worden gezocht. Op dit moment is het alleen mogelijk om of zoekwoorden te gebruiken of een afbeelding. Dit wordt een waardevol hulpmiddel voor consumenten, dus het is belangrijk om te beginnen met het optimaliseren van je inhoud voor zoekopdrachten op basis van afbeeldingen. De combinatie van afbeeldingen en zoekopdrachten kan een sterk signaal zijn, dus zorg ervoor dat je hiervan profiteert door visuals van hoge kwaliteit in je inhoud op te nemen.

2. Maps informatie zichtbaar in je camera

Nu meer mensen hun telefoon gebruiken om lokale bedrijven en diensten te vinden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website goed geoptimaliseerd is voor lokale zoekresultaten. Heb je bijvoorbeeld meerdere fysieke locaties, zorg dan dat elke locatie goed te vinden is en dat je Google Bedrijfsprofiel per locatie op orde is. Google wil namelijk de informatie van Maps over je camera leggen om informatie te geven over lokale bedrijven wanneer je met je camera voorbij lokale bedrijven navigeert. Dit betekent dat wanneer je je camera richt op bijvoorbeeld een winkel of horecagelegenheid er direct reviewsterren en andere relevante informatie in beeld verschijnen. Dit maakt het voor de consument nog makkelijker om lokale bedrijven te vergelijken. Het verkrijgen van positieve reviews wordt dus nog belangrijker voor het aantrekken van nieuwe klanten.

3. Vernieuwde winkelervaring in Shopping

Shopping zal meer vergelijkbaar worden met een webshop om de winkelervaring te verbeteren. Nieuwe functionaliteiten zullen worden toegevoegd zoals populaire producten, meer filtermogelijkheden en aankoopadviezen. Voor consumenten wordt het hierdoor makkelijker om verschillende retailers met elkaar te vergelijken. Het wordt voor e-commercebedrijven daarom nog een belangrijker om zich te kunnen onderscheiden op het gebied van bijvoorbeeld prijs en leveringstijden. Ook de kwaliteit van afbeeldingen en video’s zal meespelen om op te vallen en vertrouwen uit te stralen bij consumenten.

4. Consumentenervaringen prominenter in zoekresultaten

Google wil meer gebruik gaan maken van ervaringen van consumenten in de zoekresultaten. Deze ontwikkeling zal er voor zorgen dat er eerder zoekresultaten naar voren komen vanuit bijvoorbeeld forums. Hiermee zorgt Google dat er ervaringen uit eerste hand worden getoond en kan de betrouwbaarheid worden verhoogd. Het wordt daarom des te belangrijker dat marketeers zich focussen op een goede klantbeleving en naamsbekendheid om op een positieve manier de klantervaringen te beïnvloeden .

Duurzamere keuzes

Google wil zoeken milieuvriendelijker maken door het tonen van duurzamere keuzes. Hierbij kun je denken aan informatie zoals jaarlijkse brandstofkosten en milieuvriendelijkere routes. Voor e-commercebedrijven is het daarom van belang om dit ook mee te nemen in de communicatie naar consumenten op hun website en andere marketingkanalen. Als bedrijf wordt het dus ook steeds belangrijker om te kunnen concurreren op het gebied van milieuvriendelijkheid. Vooral wanneer het om de levering van producten gaat, valt hier vaak nog veel winst te behalen.

Zoals je ziet zijn er een aantal belangrijke veranderingen op komst in Google Search die van invloed zijn op hoe je website scoort en hoe consumenten je producten vinden. Het is belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor lokale zoekresultaten, dat je positieve recensies hebt, en dat je je onderscheidt op gebieden als prijs en levertijden. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan milieuvriendelijkheid nu Google meer duurzame keuzes begint te tonen in de zoekresultaten. Houd deze veranderingen in de gaten en maak de nodige aanpassingen zodat je bedrijf concurrerend blijft in het huidige digitale tijdperk.