Alles wat je wilt weten over duplicate content en SEO

Nieuwsgierig naar duplicate content, wat het precies inhoudt en hoe het je website kan beïnvloeden? En natuurlijk: wat je eraan kunt doen? We vertellen je er graag meer over 


Wat is duplicate content eigenlijk? 

Duplicate content… klinkt spannend, toch? Nou, het is eigenlijk gewoon tekst die op meer dan één plek op het internet verschijnt. Duplicate content zijn er in 2 verschillende vormen.

Interne duplicate content 

Dit is een identieke tekst op je eigen website 

Externe duplicate content 

Dit is een identieke tekst op een andere website 

Duplicate content

Hoe ontstaat duplicate content? 

Duplicate content kan op verschillende manieren ontstaan, met of zonder opzet. Hier zijn een aantal veelvoorkomende manieren waarop interne en externe duplicate content kan ontstaan. Later in de blog leggen we uit hoe je deze verschillende soorten van duplicate content kan oplossen.

Interne duplicate content 

  • Kan ontstaan doordat je meerdere pagina’s hebt die over ongeveer hetzelfde onderwerp gaan. 
  • Kan ontstaan doordat er (per ongeluk) een kopie is gemaakt van een pagina. 
  • Kan ontstaan als je site toegankelijk is via zowel www als non-www URL’s, of via zowel HTTP als HTTPS.

 

Externe duplicate content 

  • Kan ontstaan doordat je content deelt of publiceert op andere websites.  Bijvoorbeeld, als een blogpost op jouw site met exact dezelfde tekst wordt gepubliceerd op een nieuwswebsite.  
  • Kan ontstaan doordat anderen (zonder toestemming) jouw content kopiëren en vervolgens op hun eigen website zetten. Dit heet ook wel ‘scraping’. 
  • Kan ontstaan als jij zelf content van een andere website kopieert en plaatst op je eigen website.  
View stijging in Google Analytics

Gevolgen van duplicate content 

Zoals je weet, zijn Google en andere zoekmachines slim. Ze gebruiken geavanceerde algoritmen om duplicate content te spotten. Het is als een spelletje ‘zoek de verschillen’, maar dan voor computers.   

Duplicate content kan je SEO-rankings beïnvloeden. Zoekmachines weten soms niet welke versie ze moeten tonen, wat kan leiden tot een lagere zichtbaarheid in zoekresultaten. En dat willen we natuurlijk niet! Google bestraft je niet direct met boetes of sancties. Maar duplicate content kan dus wel invloed hebben op je SEO-prestaties.  

Zo los je duplicate content op

In dit deel duiken we wat dieper in de oplossingen om van die vervelende dubbele content af te komen. Of het nu om een klein misverstandje op je eigen website gaat, om bewust dubbele content of om een kopieergrage concurrent: geen zorgen, er is altijd een oplossing. De volgende manieren helpen je om de content weer uniek en SEO-vriendelijk te maken.

Oplossingen voor interne duplicate content 

  1. Een effectieve manier om interne duplicate content aan te pakken, is het gebruik van canonieke URL’s. Je kunt een canonieke URL beschouwen als een soort wegwijzer voor zoekmachines. Het vertelt de zoekmachine welke versie van een pagina hij als de primaire moet zien, zodat deze specifieke versie prioriteit krijgt bij het tonen van zoekresultaten. Het helpt dus om duidelijkheid te scheppen en te voorkomen dat zoekmachines verward raken door meerdere versies van dezelfde inhoud.  
  2. Je kunt de pagina die voor verstoring zorgt op No-index zetten. Dan nemen de zoekmachines die pagina niet meer mee in de zoekresultaten.   
  3. Herschrijf of pas de content aan op elke pagina om deze uniek te maken, met een focus op verschillende aspecten of details van het onderwerp.  
  4. Als er per ongeluk een kopie van een pagina is gemaakt, gebruik dan een 301 redirect van de kopie naar de originele pagina. Dit zorgt ervoor dat zowel gebruikers als zoekmachines naar de juiste pagina worden geleid.  
  5. Overweeg om de kopie te verwijderen of volledig te herschrijven zodat je op elke pagina unieke, waardevolle content biedt.  
  6. Stel een voorkeursdomein in (www of non-www) en zorg ervoor dat de andere versie hier automatisch naar redirect.  
  7. Zorg ervoor dat je site volledig over HTTPS loopt en zet een redirect van HTTP naar HTTPS op.  

Oplossingen voor externe duplicate content 

  1. Maak duidelijke afspraken over hoe jouw content wordt gebruikt. Vraag bijvoorbeeld om een backlink naar de originele content en zorg dat de na-apende site een canonical tag gebruikt die naar jouw site verwijst.  
  2. Als je content deelt, overweeg dan om unieke introducties of samenvattingen toe te voegen op de externe sites om onderscheid te maken.  
  3. Als je content zonder toestemming wordt gekopieerd, kun je juridische stappen overwegen om de inbreukmakende partij aan te pakken.  
  4. Je kunt een DMCA takedown notice indienen bij zoekmachines om de gekopieerde content te laten verwijderen uit hun index.  

Hulp of advies bij SEO

Kortom: duplicate content is vervelend, maar altijd op te lossen. We hopen dat je met onze handvatten en inzichten weet wat je te doen staat om jouw content uniek en SEO-vriendelijk te houden. Maar we weten ook dat SEO een complex en soms overweldigend veld kan zijn. Als je je ergens zorgen over maakt, niet helemaal zeker bent hoe je iets moet aanpakken, of gewoon wat extra hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op. Bij Tribal Agency staan we klaar om je te helpen met al je SEO-behoeften. We denken graag met je mee!