De toekomst van TikTok voor merken en marketeers

In de afgelopen jaren hebben we gezien hoe TikTok als social mediaplatform flink in populariteit is gegroeid. TikTok is voor merken dan ook een essentieel onderdeel geworden van hun marketingmix. Het geheim achter hun succes op TikTok? Dat ligt in hoe deze merken storytelling, community en creativiteit omarmen. Maar dat is alleen nog maar het tipje van de sluier. 

In dit blog vertellen we je meer over nieuwe oplossingen en ontwikkelingen binnen TikTok waarmee je meer betrokkenheid creëert. Betrokkenheid onder jouw gewenste publiek kan namelijk écht impact maken op je bedrijf. Hoe ziet dit er in de toekomst uit? Kijk met ons mee naar de verwachtingen voor 2023. 


Uit onderzoek is gebleken dat mensen langer kijken naar advertenties op TikTok dan naar advertenties op andere platforms. Hoe zit dat? We zetten even een paar cijfers op een rij:

  • 73% van de TikTok-kijkers zegt verbinding te voelen met merken waarmee ze interactie hebben op dit platform. 
  • Merken worden 40% vaker onthouden op TikTok dan op andere platforms. 
  • Zo bleek uit ons onderzoek dat TikTok-campagnes consistent sterke verkoopresultaten opleveren, met een gemiddelde Return on Ad Spend (ROAS) die bijna 2x zo hoog is als videocampagnes op Instagram (stories) of SnapChat. 

Creatieve inhoud en authenticiteit zorgen voor groei op TikTok 

Je denkt nu vast: “Mooie cijfers, maar hoe komt het dat TikTok zo goed werkt voor merken?” Dit zit ‘m vooral in de vernieuwende manieren waarop merken zich presenteren. Een normale advertentie draait vaak vooral om een product of dienst die je aanbiedt. Dat ligt bij TikTok even anders. Hierbij draait het meer om de manier waarop je jouw product of dienst aanbiedt. En dat betekent dat je goed moet inspelen op de mogelijkheden. Alleen zo behaal je maximaal resultaat.

Hoe maak je goede content voor TikTok 

Een grote barrière om te starten met TikTok als merk is de stap naar TikTok zelf. Hoe maak je namelijk als merk TikTok’s? (En let op! We hebben het hier niet over ads, want dat werkt dus niet zo goed.) Daar heeft TikTok de Creator Marketplace (TTCM) voor. In deze marketplace worden merken en bureaus aan elkaar gekoppeld om samen te werken aan goede content. 

Creators helpen bij het maken van content die iemand leuk vindt en die aansluit bij content die gebruikers van TikTok al bekijken. Daardoor heb je dus niet ineens een knallende aanbieding op je scherm staan tussen de vakantiefoto’s van je vrienden. Daarentegen zie je een bericht van een ander persoon die het product draagt of gebruikt en daarbij natuurlijk kort iets over het product vertelt. 

Wat is er nieuw op TikTok in 2023?

Zoals we al eerder aangaven, kijken we graag naar de toekomst van TikTok! Inmiddels is er aangekondigd dat de TTCM in 2023 een aantal nieuwe functies krijgt. Goed nieuws voor merken die met TikTok aan de slag willen. De nieuwe mogelijkheden zijn onder andere:

  • Verbeterde zoek- & matchfuncties. Hierdoor is het gemakkelijker voor merken om de juiste creators te vinden. Het gevolg? Je haalt steeds meer uit deze marketplace en creëert content die echt bij jouw merk en doelgroep past.
  • In de TTCM wordt meer data van je campagnes inzichtelijk. Zo wordt het nog makkelijker om leuke content te maken voor je campagnes.

Meer Engagement met een nieuw campagne type: Focused View

Wat TikTok vooral onderscheidt van andere platforms is de mate van betrokkenheid en aandacht die het krijgt. Gebruikers gaan volledig in op de ervaring die de app biedt. Hierbij hebbenze vaak het geluid aan en geven ze hun onverdeelde aandacht. Ze besteden dagelijks meer tijd aan het kijken naar TikToks dan naar content van enig ander platform en ze zijn hierbij meer betrokken. 46% van de gebruikers houdt zich bezig met de inhoud van de video’s zonder hierbij afgeleid te worden of naar andere schermen te kijken. Juist deze hoge mate van betrokkenheid is de kracht van TikTok en een kans voor vele merken.

TikTok introduceert Focused View – een campagne type dat helpt om merken meer aandacht te geven en hun impact te vergroten. Met Focused View betalen merken alleen wanneer gebruikers vrijwillig ten minste zes seconden naar een advertentie kijken of wanneer ze binnen de eerste zes seconden interactie hebben gehad met de advertentie. Dankzij deze campagnedoelstelling worden advertenties alleen getoond aan degenen die daadwerkelijk opletten en interactie hebben met het merk. Hierdoor krijg je als merk succesvollere campagnes. In 2023 zal het rendement van advertentie-uitgaven nog belangrijker worden. Focused View speelt hierop in door een effectieve en kostenefficiëntere manier aan te bieden waarmee merken hun publiek kunnen benaderen.

Op TikTok verkopen via Communities

TikTok is een platform waarop de community centraal staat. Het draait hierbij meer om wie je doelgroep is dan waar iemand is. Demografie speelt een veel kleinere rol. Je ziet dan ook dat TikTok een plek is waar meerdere culturele invloeden samenkomen.

Een community is niet persé gelinkt aan een profiel, maar vaker aan een kenmerk voor gebruikers met dezelfde interesses die je zou kunnen zien als hashtag. Zo heeft #TikTokMadeMeBuyIt bijvoorbeeld meer dan 25 miljard views en de top 100 game-gerelateerde hashtags op TikTok ontvangen meer dan 40 miljard videoweergaven per maand.

Steeds meer marketeers zijn bezig met TikTok en daar speelt TikTok op in door Shopping Ads aan te bieden. Deze recente lancering biedt ondersteuning aan marketeers op vele gebieden:

  • Het is een slimme en simpele oplossing die het potentieel van de productcatalogi van verkopers maximaliseert.
  • Daarnaast maakt het e-commercecampagnes supervoordelig.
  • Ten slotte helpt het merken in contact te komen met communities op TikTok. Ook kunnen merken gemakkelijker shoppers ontmoeten in de verschillende fases van de customer journey.

Met Shopping Ads kun je gemakkelijk potentiële klanten verleiden tot aankoop. Zo is er nu een “Product Sales” doelstelling beschikbaar in de TikTok Ads Manager. Hierdoor kunnen merken hun e-commerce campagneplanning en inkoop op één centrale plek doen.

Shopping Ads biedt drie opvallende advertentieformaten: Video Shopping Ads, Catalogus Listing Ads en LIVE Shopping Ads. Deze maximaliseren het potentieel van je catalogus en breiden het bereik van je campagne uit tot ver buiten de TikTok For You feed.

 

TikTok blijft vernieuwen.

Een hoop nieuwe functies en ontwikkelingen die marketeers in 2023 kunnen gaan inzetten voor meer resultaat. Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden en wil je aan de slag gaan met TikTok voor jouw merk? Stuur ons dan even een bericht. We kijken graag met je mee naar de mogelijkheden voor jouw merk.

Jacintha
Jacintha de Kruijff Social Media Specialist
Jacintha
Jacintha de Kruijff Social Media Specialist