Artikel
8 november 2022

Hoe maak je een Black Friday marketingplan voor jouw webshop

Black Friday is een geweldig moment om je verkoop te stimuleren en daarmee je winst te verhogen. Hoe haal je het meeste uit deze shopping holiday? Met een doordacht marketingplan natuurlijk. In dit artikel bespreken we 7 tips waarmee jij een succesvol Black Friday marketingplan creëert.

Hierbij de tips alvast kort op een rij, later in dit artikel geven we je meer context en uitleg. Benieuwd? Lees dan verder!

  1. Plan je campagne van tevoren
  2. Bepaal welke aanbiedingen je wilt doen
  3. Maak een promotievideo of advertentie
  4. Bereid je website en sociale mediapagina’s voor op de toestroom van verkeer
  5. Stuur e-mailberichten naar je klanten
  6. Zorg dat je magazijn klaar is voor de toename van bestellingen
  7. Vier een succesvolle Black Friday campagne!

1.Plan je campagne van tevoren

De sleutel tot een succesvolle Black Friday campagne is vooruitplannen. Beslis daarom eerst welke aanbiedingen je wilt doen en welke producten je wilt promoten. Een andere tip? Begin op tijd! Steeds meer bedrijven starten begin november met het promoten van aanbiedingen. Dit kan een goede manier zijn om de drukte te verspreiden, maar vaak verwacht het publiek de echte aanbiedingen pas op de dag zelf. Heb je eenmaal een plan klaar? Maak dan een promotievideo en advertenties die klanten verleiden om je website of sociale mediapagina’s te bezoeken. Vergeet hierbij niet om je website en sociale mediapagina’s voor te bereiden op de toestroom van verkeer die op Black Friday zal plaatsvinden. 

 

2. Beslis welke aanbiedingen je wilt doen

Eén van de belangrijkste aspecten van elke Black Friday campagne is de aanbieding zelf. Denk daarom goed na over welke kortingen of deals je klanten wilt aanbieden. Houd in gedachten dat veel shoppers tijdens Black Friday vooral op zoek zijn naar goede deals voor elektronica, interieur en kledingstukken. Kan je geen aanzienlijke kortingen op deze artikelen bieden? Dan haal je mogelijk minder succes uit je campagne.  Hieronder vind je een aantal tips voor een goede aanbieding en hoe je deze goed overbrengt op jou doelgroep.

1

SALE = SALE

Zorg er alleen voor dat je uitverkoop ook echt een uitverkoop is. Dat betekent minimaal 20% korting. Anders loop je het risico dat klanten zeggen: “Wat heeft het voor zin? Ik krijg dezelfde korting als ik je mijn e-mail geef!”

2

Wees duidelijk en maak het kopers makkelijk

Werk met ronde percentages. Voor shoppers lijkt deze drukke periode net op het wilde westen van kortingsacties. Zij willen daarom gemakkelijk kunnen vergelijken en uitrekenen hoeveel ze echt besparen.

3

In plaats van korting noemen

Als het geven van korting lastig is voor je bedrijf of als eerdere Black Friday campagnes niet voldoende effect hadden, kan je altijd nog de “geef X uit, bespaar Y” of “koop X, krijg Y” modellen gebruiken. Het eerste model pas je het best toe bij staffelkorting. Het tweede model is een eenvoudigere versie, maar deze is zeker niet minder krachtig.

Er zijn tal van manieren om deze vormen van verkoop vorm te geven. Maar de sleutel is om het eenvoudig en duidelijk te houden voor de shoppers. Daarom laten we je twee voorbeelden zien die zo eenvoudig mogelijk zijn.

Model 1: 

Koop 1 🔥🕶 Krijg 30 % Korting ⚡️💸💕 

Koop 2 🔥🔥🕶 Krijg 40% Korting ⚡️💸💕 

Koop 3 🔥🔥🕶 Krijg 50 % Korting ⚡️💸💕 

Model 2:

1 🎁 + 1 gratis 🕶

3 halen 🎁🎁🎁  2 betalen 🕶🕶

 

Maak een promotievideo of advertentie

Een promotievideo of advertentie is een geweldige manier om belangstelling te wekken voor je Black Friday campagne. Jouw uiting kan van alles zijn, van een korte commercial tot een langere video die je producten en diensten onder de aandacht brengt. Als je een video maakt, zorg er dan voor dat deze creatief en boeiend is. Daarmee overtuig je kijkers om echt jouw website of sociale mediapagina’s te bezoeken.

Kiss-principe

TIP: Het KISS-principe voor het maken van een goede advertentie.

De kijker moet in één keer snappen wat je aanbiedt. Zorg er daarom voor dat jouw aanbieding duidelijk en beknopt genoeg is. Dat geldt voor alle soorten aanbiedingen. Als je bezoekers twee keer jouw aanbieding moeten lezen of bekijken om deze te begrijpen, ben je hun aandacht kwijt.

Bereid je voor op een stijging van verkeer

Heb je jouw campagne ingericht? Houd er dan rekening mee dat er op Black Friday veel verkeer naar je website gaat. Is jouw website hier klaar voor? Om je hier goed op voor te bereiden, zorg je ervoor dat je website deze toename aankan en dat je sociale mediapagina’s worden bijgewerkt met de laatste informatie over je campagne. Niets is namelijk teleurstellender voor je klanten dan een belofte niet kunnen waarmaken omdat je website uit de lucht is. 

Extra verkeer betekent ook meer klantinteractie en extra vragen. Zorg er daarom voor dat jouw klantenservice goed bemand is en antwoorden klaar heeft staan op eventuele vragen die het winkelend publiek kan hebben. 

 

Heb je nodig met het inrichten van Google Analytics? Neem dan contact op!

View stijging in Google Analytics

Maak gebruik van e-mailmarketing

Een goede manier om je Black Friday campagne te promoten is door e-mailberichten naar je klanten te sturen. In deze e-mails geef je informatie over je aanbiedingen en kortingen en link je door naar je website en sociale mediapagina’s. Dit zorgt ervoor dat je klanten op de hoogte zijn van je campagne en dat zij kunnen profiteren van je aanbiedingen. 

Een track-and-trace systeem werkt pas echt goed als je deze koppelt aan je e-mailmarketing. Stuur jouw klanten daarom een e-mail als hun bestelling wordt verzonden en nog belangrijker ook wanneer deze bezorgd wordt. Hiermee voorkom je ook drukte bij jouw klantenservice en bied je een betere klantervaring. Met als resultaat dat klanten vaker geneigd zijn om terug te komen. 

Black Friday campagne

Maak je magazijn klaar

Als je een Black Friday campagne voert, verwacht je natuurlijk een toename van bestellingen. Zorg dat je hierop voorbereid bent! Dat doe je door voldoende voorraad in je magazijn te hebben waarmee je aan de toenemende vraag voldoet. Voorkom daarnaast eventuele vertragingen in je leveringen door goed te plannen wanneer bestellingen worden uitgevoerd en verzonden.

 

Meet & vier je succes!

Heb je een succesvolle campagne gedraaid? Meet je resultaten en neem de tijd om je succes te vieren. Dit is een geweldige manier om je werknemers te laten zien dat je hun harde werk waardeert en ook om je klanten te bedanken voor hun zaken.

Haal het meeste uit jouw Black Friday campagne 

Wij zijn overtuigd dat je met deze tips een succes maakt van jouw campagne. Ben je er klaar voor? Of wil je eerst nog wat meer advies? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee over de invulling van je campagne en staan klaar om deze samen succesvol te maken.  

Lisette
Lisette van Eck Helpt jou digitaal verder te groeien!

Omschrijf beknopt jouw marketing uitdaging:
Vul hieronder je gegevens in:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lisette
Lisette van Eck Helpt jou digitaal verder te groeien!