Het einde van Universal Analytics, tijd voor Google Analytics 4!

Universal Analytics gaat met pensioen en vanaf 1 juli 2023 houdt alle gegevensverzameling op. Dit betekent dat je vóór 1 juli 2023 naar Google Analytics 4 moet migreren, als je nu gebruikt maakt van Universal Analytics (UA). Alleen dan is het mogelijk om de analyses van je website te blijven volgen. In deze blog vertellen we er meer over.

Start eenvoudig met migreren via het gratis stappenplan


Google Analytics 4

Wat is Google Analytics 4?

GA4 is de nieuwste versie van Google Analytics. Het introduceert een aantal nieuwe functies en veranderingen, zoals:

1

Een nieuw gegevensmodel dat betere cross-device tracking mogelijk maakt.

GA4 maakt gebruik van een event-driven datamodel zoals sommigen al kennen van Google Analytics for Firebase. Hiermee stapt Google af van het session-based datamodel waarop alle voorgaande Google Analytics versies draaide. Het event-based model sluit beter aan bij de huidige manier waarop websites worden ontwikkeld.

2

Meer Ondersteuning voor offlinegegevens in GA4

Waar je in Universal Analytics alleen met een 360 account een koppeling met BigQuery kon maken, is dit met de komst van GA4 ook voor de gratis accounts mogelijk. Hierdoor krijg je toegang tot de ruwe GA4-data met legio mogelijkheden. Denk aan het uitvoeren van diepgaande data-analyses en de mogelijkheid tot het verrijken en connecten van meerdere databronnen, om zo nog meer waarde uit jouw data te halen.

3

Een nieuwe Interface in GA4

Bij de reguliere gebruiker van Google Analytics zal met name de nieuwe interface de wenkbrauwen doen fronsen. Een hoop van de standaard rapporten, zoals je die kent van Universal Analytics, hebben in GA4 plaatsgemaakt voor vrij in te richten overzichtspagina’s. Uniek hieraan is dat je niet alleen de inhoud van de overzichtspagina’s kan aanpassen, maar ook het attributiemodel dat in de rapporten wordt toegepast.

Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 juli 2023 zal Universal Analytics geen nieuwe data meer verwerken. Een harde stop dus. De eerder verwerkte gegevens zullen nog maximaal 6 maanden toegankelijk blijven daarna zullen deze niet meer toegankelijk zijn. Hierdoor loopt je historische data een flinke deuk op.

Het is dus belangrijk om op korte termijn te migreren naar GA4, zodat je nieuwe data kan  verzamelen en onderbreking  in je rapportage vermijdt. Daarnaast is het goed om feeling te krijgen met de interface.

Start zelf met migreren en download het gratis stappenplan

✅ Eenvoudig migreren in 5 stappen
✅ Praktische visuele uitleg
✅ Gratis binnen enkele minuten in je mailbox

Heb je hulp nodig bij de migratie? Neem dan telefonisch contact op of via het contactfomulier.

Ik ga akkoord met het opslaan en verwerken van mijn gegevens voor het ontvangen van informatie en updates van Tribal Agency