Content laten schrijven door AI of niet: zo maak je een bewuste keuze

Met de snelle ontwikkelingen in AI en de immense populariteit van ChatGPT, is het verleidelijk om als bedrijf ‘zelf’ teksten te schrijven. Makkelijk en goedkoper, kun je immers denken. Toch is het belangrijk om hier bewuste keuzes in te maken. Want: waar schuilt het gevaar? Wat zijn de voordelen van een menselijke copywriter voor jouw contentmarketing? En waar kunnen AI en content specialist elkaar juist versterken? 


Geef een goede prompt en ChatGPT begint te pruttelen. Binnen een mum van tijd legt deze tool een aantal teksten voor je klaar. Een serie blogs, een whitepaper of SEO-artikelen: de machine kan het allemaal. De blik van een tekstschrijver met meer dan 15 jaar ervaring leert: de teksten zien er basic, maar ogenschijnlijk aardig uit. Wel valt meteen op: hoe specifiek de prompt voor stijl en tone of voice ook is, ChatGPT kent de klant en zijn doelgroep niet zo goed als de copywriter. Een menselijke tekstschrijver kan met zijn kennis, ervaring, inlevingsvermogen en creativiteit ultiem afstemmen op een relevante doelgroep. En dat is waarin de kracht van contentmarketing schuilt.

Psychologie in tekstschrijven

Daarbij komt: tekstschrijvers begrijpen hoe mensen een tekst lezen, waar ze afhaken en waarom. Technieken die in contentmarketing erg van pas komen. Een menselijke copywriter zal in opbouw, woordkeuze en structuur van teksten rekening houden met dit soort psychologische aspecten, waar je als bedrijf dus van kunt profiteren. Voor de tekstschrijver zelf kan een juiste prompt in ChatGPT natuurlijk wél een snelle voorzet opleveren van een logische opbouw: dit scheelt in tijd en levert een kostenbesparing op. Met eigen kennis en schrijftechnieken kan de copywriter vervolgens aan de slag om het gedrag van de lezer subtiel te sturen, afgestemd op het marketingdoel.

Onderscheidend zijn

Dan de inhoud van de teksten. Als bedrijf wil je unieke teksten die precies passen bij de stijl en doelgroep, en die aanzetten tot actie bij juist jouw bedrijf. Waar ChatGPT vooral algemene informatie verzamelt en opnieuw verpakt, kan een menselijke copywriter een eigen touch toevoegen die jou helpt onderscheiden. Zo ontstijg je een oppervlakkig tekstniveau en val je tegelijkertijd op tussen alle andere content.

Betrouwbare inhoud

Wees ook kritisch op de betrouwbaarheid: hoe weet je zeker dat de informatie die ChatGPT gebruikt in een tekst, wel echt klopt? Een getrainde menselijke tekstschrijver zal altijd bronnen checken en waar nodig inhoudsdeskundigen betrekken bij een tekst. Onbetrouwbaar overkomen door fouten in je tekst, is immers riskant voor het imago van je bedrijf.

Kwaliteit van teksten

Niet alleen de betrouwbaarheid van de informatie in de tekst, ook de kwaliteit van teksten is nog altijd belangrijker dan de hoeveelheid blogs of SEO-teksten die je als bedrijf online slingert. Met ChatGPT produceer je snel veel teksten en dat lijkt ideaal. Maar wil je werken aan klantenbinding, thought leadership of een toename in conversie, dan is diepgaande, niet-clichématige, kwalitatieve inhoud waar het om draait. Potentiële of bestaande klanten slaan, in een wereld van eindeloze informatie, niet meer aan van te algemene, oppervlakkige teksten of clickbait.

Ranking in Google

Daarnaast loert er het gevaar van dalende rankings voor wie veel AI-geschreven teksten publiceert. Grote zoekmachines als Google herkennen content die door ChatGPT is geschreven. Hoe dit precies zit is nog niet helemaal helder, maar het risico bestaat dat zoekmachines jouw pagina slechter ranken als je (uitsluitend) AI-teksten plaatst. Een Chat GPT-tekst op z’n minst laten ómschrijven of verrijken door een copywriter, is dan ook geen overbodige luxe.

Tribal en AI-content

Bij Tribal Agency houden we de ontwikkelingen en mogelijkheden van AI voor content schrijven nauwlettend in de gaten. We benutten kansen, maar knallen liefst met menselijke teksten. Wil je dat we AI inzetten en alleen redigeren? We staan er altijd voor open om mogelijkheden af te stemmen op jouw wensen, en samen tot de best passende oplossing te komen.

Copywriting en contentstrategie inzetten voor jouw bedrijf?

Kan jouw content wel een boost gebruiken? Wil je met de juiste content die ene doelgroep bereiken voor meer leads en conversie? Of nu eindelijk eens een goede contentstrategie laten neerzetten waarmee je zelf verder kunt? Neem contact met ons op, we helpen je graag.

Brenda
Brenda Kluijver Content specialist

Omschrijf beknopt jouw marketing uitdaging:
Vul hieronder je gegevens in:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Brenda
Brenda Kluijver Content specialist