Artikel
1 mei 2023

Hoe je lead nurturing effectief inzet voor maximale conversie

Stel, je wilt je propositie verkopen. Hoe pak je dit succesvol aan? Lead nurturing is een belangrijk onderdeel van het verkoopproces voor elk bedrijf. Het zorgt ervoor dat potentiële klanten meer geïnteresseerd zijn in je producten of diensten en dat ze uiteindelijk betalende klanten worden.

De verschillende stadia van de verkoopfunnel

Voordat we aan de slag gaan met nurturing van leads is het belangrijk om te begrijpen wat de verkoopfunnel is en hoe deze werkt. Want: om je potentiële klant te kunnen voeden, moet je goed in beeld hebben in welke fase van de klantreis hij zich bevindt. De verkoopfunnel is een visuele weergave van het verkoopproces, van het moment dat een lead voor het eerst contact met je opneemt tot het moment dat hij een aankoop doet. De verkoopfunnel bestaat uit verschillende stadia, waaronder bewustwording, overweging en besluitvorming.

Bewustwording

In het eerste stadium, bewustwording, zijn leads zich vaak niet bewust van hun behoefte aan je product of dienst. In deze fase is het belangrijk om leads te informeren over wat je te bieden hebt en waarom dat relevant is voor hen. Denk bijvoorbeeld aan organisaties die de dienstverlening van nu moeten bieden en altijd overal bereikbaar moeten zijn. Jij hebt de cloudtechnologie die ze verder kan helpen. Je stuurt ze in deze fase een trendrapport om ze bewust te maken van hun behoefte aan jouw dienst.

Overweging

In het tweede stadium, overweging, zijn leads zich bewust van hun behoefte en overwegen ze jouw dienst of product. Nu is het belangrijk om leads te helpen bij het vergelijken van je product of dienst met die van de concurrentie, en zo hun vertrouwen te winnen. In deze fase neem je eventuele twijfels bij de lead weg. Je focust bijvoorbeeld op jouw cloudoplossing en wat daarvan de voordelen zijn voor jouw potentiële klant.

Besluitvorming

In dit stadium, besluitvorming, hebben leads besloten om je product of dienst te kopen. In deze fase is het belangrijk dat de aankoopprocedure vlekkeloos verloopt en dat de lead daadwerkelijk tevreden is met de aankoop. Een salesmedewerker benadert de klant die zeker weet dat de aangeboden dienst de problemen voor hem oplost.

Loyaliteit

Nu je lead een betalende klant is geworden, is het zaak hem binnen te houden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door gepersonaliseerde aanbiedingen, kortingscodes of scherpe social media-advertising.

Lead nurturing-campagnes

Nu we begrijpen hoe de verkoopfunnel werkt, kunnen we doorgaan met het opzetten van gerichte, gepersonaliseerde lead nurturing-campagnes. Het is belangrijk om te onthouden dat elke lead uniek is en dat ze zich in verschillende stadia van de funnelkunnen bevinden. Daarom is het belangrijk om verschillende campagnes te ontwikkelen voor ieder stadium van de verkoopfunnel.
In de bewustwordingsfase kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om leads te voorzien van informatieve e-mails of whitepapers over je product of dienst. In het overwegingstadium kun je bijvoorbeeld demo’s of proefversies aan je lead presenteren, om hen te helpen beslissen of dit ook echt de juiste oplossing voor ze is.

 

Gepersonaliseerd

Goede lead nurturing-campagnes zijn gepersonaliseerd; ze zijn aangepast op de specifieke behoeften en interesses van elke lead. Gepersonaliseerde e-mails die aansluiten bij de behoeften en interesses van de lead maken je boodschap relevanter, en de lead zal meer geneigd zijn te reageren. Gepersonaliseerde lead nurturing-campagnes brengen de juiste content efficiënt bij de juiste persoon, via de juiste weg op het juiste moment.

Geautomatiseerde lead nurturing-processen

Geautomatiseerde lead nurturing-processen kunnen een waardevol hulpmiddel zijn bij het voeden van leads. Met software of platforms voor marketingautomatisering kun je lead nurturing-campagnes automatiseren en op een efficiënte manier uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld e-mails verzenden naar leads op basis van hun interacties met je website of social media-accounts. Ook is het mogelijk om geautomatiseerde workflows op te zetten om leads door de verkoopfunnel te leiden, bijvoorbeeld door ze te voorzien van specifieke informatie of aanbiedingen op basis van hun positie in de verkoopfunnel.

Meten en analyseren van effectiviteit

Het is belangrijk om te meten en te analyseren hoe effectief je lead nurturing-inspanningen zijn. Dit helpt om te bepalen wat al dan niet werkt, en om je lead nurturing-strategie te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om de effectiviteit van je lead nurturing-inspanningen te meten. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het aantal leads dat je hebt verkregen, het aantal leads dat door de verkoopfunnel is gegaan en het aantal leads dat is omgezet in betalende klanten. Tevens kun je kijken naar de gemiddelde tijd die leads doorbrengen op je website of de gemiddelde hoeveelheid geld die ze uitgeven bij een aankoop. Het analyseren van deze gegevens helpt je het maximale rendement te halen uit je inspanningen.

Voorbeelden van succesvolle lead nurturing

Er zijn tal van voorbeelden van succesvolle lead nurturing. Zo zijn er geautomatiseerde e-mails die leads informeren over nieuwe productlanceringen of aanbiedingen. Door leads op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen in je bedrijf, kun je hun interesse behouden en ze aansporen tot conversie. Een ander voorbeeld is het opzetten van webinars of workshops waarbij leads kennis kunnen maken met je product of dienst, om te leren hoe ze het kunnen gebruiken voor hun eigen doeleinden. Dit kan een effectief middel zijn om leads te helpen bij het maken van een beslissing, om hun vertrouwen te winnen en loyaliteit te vergroten.

Whitepaper en content op mobiel

1700+ leads voor Wortell door inzet marketing automation

Wortell wil organisaties helpen digitaal te gaan werken. Hiervoor wil het IT-bedrijf bij beslissers in verschillende branches te boek staan als dé autoriteit op het gebied van digitale werkplekken. Marketing automation moet leads nurteren tot gekwalificeerde leads.

Bekijk deze case
Leads
1720
Gemiddelde open rate
55,4%

Groeien en bloeien

Lead nurturing is een effectief middel om leads te helpen bij het omzetten in betalende klanten. Door gerichte, gepersonaliseerde campagnes op te zetten en gebruik te maken van geautomatiseerde processen, kun je ervoor zorgen dat je leads effectief door de verkoopfunnel leidt. Het is ook belangrijk om de effectiviteit van je inspanningen te meten en te analyseren, zodat je het maximale rendement haalt uit je lead nurturing-strategie.

Meer weten? Neem gerust eens contact met ons op: we denken graag ook met jou mee.

Ook jouw bedrijf kan groeien en bloeien door het opzetten van een effectief lead nurturing-programma.

Omschrijf beknopt jouw marketinguitdaging:
Vul hieronder je gegevens in:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.