Blog
16 juni 2022

Haal alles uit BigQuery Export

Universal Analytics gaat vanaf 1 juli 2023 met pensioen. Zijn opvolger? Google Analytics 4 (GA4). GA4 introduceert een aantal handige nieuwe functies, één daarvan is de mogelijkheid om GA4 te koppelen aan BigQuery. Wat jij daaraan hebt? Dat lees je in deze blog!

Google BigQuery Logo

Wat is Google BigQuery?

Elke dag ben je uren in de weer om vanuit allerlei Google Analytics data inzichten te maken zodat je jouw website kan verbeteren. Google Analytics verzamelt zoveel data, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is er BigQuery. BigQuery is een serverloos datawarehouse van Google dat is ontworpen voor het beheren en analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Dankzij de serverloze architectuur van BigQuery worden SQL-query’s uitgevoerd in slechts enkele minuten. En dat alles zonder infrastructuurbeheer.

Wat betekent het voor Google Analytics 4?

BigQuery was voorheen alleen beschikbaar voor GA360 property’s, dit zijn alle unieke websites of apps die je toevoegt aan je Google Analytics account. Deze property’s zijn bedoeld om aanvullende inzichten te bieden die niet beschikbaar zijn in de gratis versie van Google Analytics. Tegenwoordig kunnen alle eigenaren van een GA4 property gebruikmaken van BigQuery. Met BigQuery kun je ervoor kiezen om gegevens te exporteren naar een externe opslag of externe gegevens te importeren. Deze externe gegevens kun je dan weer combineren met de ruwe Analytics gegevens. Hierdoor kun je diepgaande data-analyses uitvoeren en heb je de mogelijkheid tot het verrijken en connecten van meerdere databronnen. Met BigQuery haal je dus meer waarde uit jouw data.

Waarom BigQuery gebruiken voor je GA4 property?

Volledige data beschikbaar

Door data te analyseren, kun je waardevolle inzichten krijgen over je website prestaties en het gedrag van je bezoekers. Er is echter één probleem dat de betrouwbaarheid van je Google Analytics rapporten kan ondermijnen, en dat is data sampling. Sampling was binnen Universal Analytics altijd een probleem omdat er een limiet is voor hoeveel gegevens worden geanalyseerd. Ben jij ook wel eens tegen de gegevenslimieten aangelopen bij sampling? Dan kan het zijn dat de gegevens die over de rand vallen, niet goed zijn geanalyseerd. Dit kan betekenen dat je geen goede weergave krijgt van alle gegevens als de sample size te klein is en dat je rapporten onnauwkeuriger worden naar mate je website groter wordt. Met BigQuery heb je geen last meer van maximale sample groottes! Dit komt doordat je toegang krijgt tot je ruwe, ongestructureerde gegevens. Hierdoor kun je veel gedetailleerdere analyses uitvoeren.

Weg zijn de limieten op event parameters en custom dimensielimieten

Om erachter te komen wat er op je website gebeurt, kun je gebruikmaken van events. Een event is de interactie of activiteit van de gebruiker met een element op een pagina van je website. Om aanvullende informatie over een event te verkrijgen, kun je gebruikmaken van event parameters. Denk hierbij aan de taal, de locatie van de pagina en de paginatitel. Universal Analytics heeft bepaalde limieten als het aan komt op event parameters. Zo kun je 25 event parameters gebruiken. Als event parameters dat limiet overschrijven, registreert Google Analytics die parameters niet. Nu moet je weer parameters verwijderen als je in de buurt van de limiet komt. Hierdoor kan je misschien net niet onderzoeken wat je wil. Met BigQuery worden gegevens die meer event parameters bevatten dan de interface aankan rechtstreeks naar BigQuery verzonden. Die gegevens zijn daar dan beschikbaar, terwijl ze in de interface wellicht ontbreken. BigQuery biedt dus een extra, kleine beveiligingslaag tegen gegevensverlies.

Haak gemakkelijk Google Tools aan

BigQuery maakt deel uit van de Google Cloud, dat betekent dat je gemakkelijk ook andere Google Cloud-tools integreert in je GA4 property. Denk hierbij aan Dataprep, waarmee je je gegevens opschoont en voorbereid voor je analyse.

Hoe kan Tribal jou helpen?

Ben je nog niet overtuigd van Google Analytics 4, wil je meer weten over BigQuery Export of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via 073 648 70 70 of via het formulier.

Omschrijf beknopt jouw marketing uitdaging:
Vul hieronder je gegevens in:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.